Jegybanki kormányzó: az euró bevezetésével nem oldódnak meg a gazdasági problémák

Az euróövezethez való csatlakozással nem oldódnak meg maguktól a gazdasági problémák, sőt akár az is előfordulhat, hogy ezek súlyosbodjanak – jelentette ki kedden Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója.

Az euró elfogadásáról szóló jelentés bemutatásán a jegybank elnöke úgy fogalmazott: hogy az euró bevezetése „nem csodaszer”. „Az euró bevezetése a konvergencia-folyamat egy szakasza, és ennek megfelelő lefolytatásához elengedhetetlenül fontos a gazdaságpolitika koherenciája és fenntarthatósága” – hívta fel a figyelmet a BNR vezetője.

Isărescu azt javasolta, hogy a sprinter helyett az erejét megfontoltan beosztó maratonfutó taktikáját kell alkalmazni, és a Festina lente (Lassan siess) latin bölcsességnek megfelelően, a kapkodás helyett a valós és fenntartható konvergenciát kell megvalósítani.

Isărescu szerint az euróra való áttérés céldátumát egyelőre nyitva kell hagyni, és figyelni kell a többi kelet-európai országra, amelyek óvatosan nyilatkoznak az átmenetről.

Meglátása szerint azért lenne szerencsés egy adott konvergencia-szintet még az áttérés előtt elérni, mert bebizonyosodott, hogy az eurózóna államai sem javítottak saját konvergencia-szintjükön miután bevezették a közös fizetőeszközt. Úgy véli: nem segít a román csatlakozáson az sem, hogy az országon belül nagy különbségek észlelhetők: egyes versenyképes fejlődési pólusokkal szemben ott maradtak a szegény régiók.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter e hónap elején azt mondta, hogy Romániának nagyon jól kidolgozott terve van arra, hogy 2024-re készen álljon az euró bevezetésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?