Jó hírt kaptak a parlamentből a banki hitelek törlesztői

A lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) új, tranzakciókon alapuló kiszámítása nyomán eredményezett mutató a jelenleg már folyamatban lévő hitelszerződésekre is érvényes lehet a 2019/19-es sürgősségi kormányrendeletet módosító javaslat értelmében, amelyet a szenátus gazdasági és ipari bizottsága kedden többségi szavazattal elfogadott és amellyel módosul a 114-es sürgősségi rendelet.

Daniel Zamfir, a szenátus szakbizottságának elnöke szerint „egy nagyon fontos módosítást” is megszavaztak. E szerint a testület elfogadta, hogy a már folyamatban levő hitelszerződésekre is érvényes legyen a tranzakciókon alapuló, új ROBOR. „A bankok persze ellenzik. Arról van szó, hogy igazságot tegyünk mindenki számára” - jelentette be Zamfir.

Magyarázata szerint eddig helytelenül számították ki a mutatót, emiatt kérték a kormányt és a Román Nemzeti Bankot, hogy módosítsanak a kiszámításán. Ez meg is történt, azonban „csak félig tettek igazságot”, mivel az új mutató csak a május 2-a után aláírandó szerződésekre vonatkozott volna.

„Ezzel a módosító javaslattal leszögezzük, hogy a már folyamatban lévő hitelszerződésekre is vonatkozzék az új ROBOR” - hangsúlyozta a szakbizottság elnöke. Arra a felvetésre, hogy a bankok szerint a ROBOR újszerű kiszámításával még nem biztosított a kamatok csökkenése, Zamfir azt válaszolta, hogy „ez csak egy újabb füstfüggöny” a bankok részéről.

„Végül is a román állampolgárokat az érdekli, hogy a mutatót helyesen számítsák ki. Nagyon nehéz, ha nem lehetetlen azt elképzelni, hogy a tranzakciókon alapuló mutató magasabb lesz, mint a jelenlegi. Az elmúlt 10 évet felölelő elemzés szerint a tranzakción alapuló mutató 0,3 - 3 százalékponttal alacsonyabb volt, mint az árfolyamjegyzésen alapuló mutató. Természetes, hogy így legyen” - szögezte le Daniel Zamfir.

A szakbizottságban elfogadott módosítások értelmében a hitelintézeteknek kötelességük 60 napon belül hozzáigazítaniuk szerződéseiket az új előírásokhoz. A lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb kiszámítását módosító 2019/19-es sürgősségi kormányrendelet 2019. május 2-án lép hatályba.

Kapcsolódók

Kimaradt?