A cégbíróság kérésre ingyen újra bejegyzi az elmúlt időszakban felszámolt PFA-kat

Az Országos Cégbíróság (ONRC) kérésre ingyenesen újra bejegyzi azokat az egyéni vállalkozókat (PFA), amelyeket az elmúlt hetekben egy adminisztratív mulasztás miatt a tulajdonosok értesítése nélkül felszámolt – hívta fel a figyelmet Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint nagyszámú egyéni vállalkozó maradt tudtán kívül vállalkozói engedély nélkül, mivel nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, hogy januárig egyszerűsítsék tevékenységüket és határozzanak meg legtöbb 5 tevékenységi területet (CAEN kód), amellyel foglalkoznak.

A cégbíróság (ONRC) ugyanis a határidő elteltével hivatalból törölte a kötelességüknek eleget nem tevő PFA-kat a cégjegyzékből, viszont erről az intézkedésről nem értesítette őket. Édler András szerint egy háromszéki gazda kereste fel ezzel a problémával a kereskedelmi kamarát, és elpanaszolta, hogy adóügyei intézése közben tájékoztatta őt a pénzügyi hatóság, hogy már nem rendelkezik PFA-val, mert a cégbíróság felszámolta azt. Gond az, hogy az illető gazda időközben cégszerűen tevékenykedett, számlákat vágott, fizette alkalmazottait és egy futó EU-s pályázata is van. Értesülések szerint az országban közel 30.000-re tehető az ilyen módon vállalkozási engedély nélkül maradt PFA-k száma.     

Egy adminisztratív jellegű mulasztás miatt aránytalanul nagy az büntetés, hogy hivatalból felszámolták a vállalkozásokat, tették mindezt anélkül, hogy értesítették volna az érintetteket, véli Édler András. „Ez olyan mintha gyorshajtáson érnének egy autóvezetőt, de pénzbüntetés helyett lelőnék az illetőt” – érzékeltette a Cégbíróság szerinte túlzottan szigorú eljárását a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke.

Itt olvashatja az egyéni vállalkozókra is érvényes egységes adóbevallás útmutatóját. 

Édler András szerint a problémára felhívta Fejér László Ödön, háromszéki és Antal Lóránt Hargita megyei szenátorok figyelmét, akik a felsőház gazdasági bizottságában felvetették a problémát, és mivel országos szinten nagyon sok embert érintett, sikerült megoldást is találni. Antal Lóránt szenátor arról tájékoztatta, hogy abban állapodtak meg az Országos Cégbíróság, illetve a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) és a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetőivel, hogy a megszüntetett egyéni vállalkozásokat (PFA) azok kérésére a megyei cégbíróságok és a pénzügyi hatóság ingyen újra bejegyzi, és megtarthatják korábbi elnevezésüket és adószámukat is.

Mivel érkezett olyan visszajelzés, hogy vannak megyei cégbíróságok, amelyek vonakodnak újra bejegyezni a felszámolt PFA-kat, Antal Lóránt szenátor arra kéri az érintetteket, hogy ezeket az eseteket jelezzék neki, akár a kereskedelmi kamarán keresztül, és a kéréseket eljuttatják a megállapodást elfogadó Országos Cégbírósághoz, amely utasítást adhat az egyéni vállalkozás újra bejegyzésére. A megállapodás szerint a felszámolt PFA-k, ha van futó gazda pályázatuk, akkor visszakaphatják az ahhoz való jogosultságukat is, de ezt a vállalkozói engedély birtokában kérniük kell az APIA és az AFIR megyei kirendeltségeinél.

Édler András szerint az értesítés nélküli cégfelszámolás a vállalkozók semmibe vételét jelenti, hiszen bár kisvállalkozásokról van szó, ezek jelentik a gazdaság alapját. Antal Lóránt szenátor elmondta, arra vonatkozóan is ígéretet kaptak a cégbíróságtól, hogy beindítják az értesítési rendszerüket és ezentúl telefonon vagy email-en tájékoztatják az egyéni vagy családi vállalkozásokat, ha módosítás történik.

Kapcsolódók

Kimaradt?