Az EU elfogadta a gázirányelv módosítását

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a gázirányelv módosítását, amelynek értelmében a földgáz uniós belső piacára vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a tagállamok és valamely unión kívüli állam közötti földgázszállító vezetékekre is a tagállam területének, illetve felségvizeinek határáig.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint a szabály joghézagokat zár be és fellendíti a versenyt a földgázpiacon, ugyanis az uniós szabályok mostantól az unión kívüli országokba irányuló és onnan kiinduló vezetékekre is kiterjednek. A módosított gázirányelv szerint ezentúl a kívülről érkező vezetékekre is érvényes lesz, hogy a szállítási infrastruktúra tulajdonlásának külön kell válnia a gáz tulajdonjogától. A vezetékekhez más szolgáltatóknak is hozzá kell majd férniük, valamint biztosítani kell a megkülönböztetéstől mentes tarifákat és az átláthatósági követelményeket.

Az új szabályozás az EU kizárólagos hatáskörébe utalja a harmadik országokból induló új gázvezetékeket. Az Európai Bizottság abban az esetben engedélyezheti egy tagállamnak, hogy tárgyalást kezdjen egy EU-n kívüli országgal egy új vezetékről, ha értékelése szerint az nem sérti az uniós szabályzást, illetve nem veszélyezteti a versenyt vagy az ellátás biztonságát. 

A tagállam, ahol a vezeték először az EU területére lép, eltérhet az új szabályoktól a már meglévő infrastruktúra esetén, amennyiben a derogáció nem befolyásolja hátrányosan az EU-n belüli versenyt. A módosítás elfogadása a jogalkotási eljárás utolsó lépése. Az új irányelv az Európai Unió hivatalos lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak a hatálybalépést követően 9 hónapjuk lesz átültetni az új szabályokat a nemzeti jogba.
 

Kapcsolódók

Kimaradt?