A sepsiszentgyörgyi önkormányzat visszafizeti a helyi vállalkozások adójának egy részét

Az ingatlannal rendelkező sepsiszentgyörgyi vállalkozások idén is visszakaphatják a városkasszába befizetett helyi adójuk jelentős részét, hívja fel az érintettek figyelmét Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke emlékeztetett, hogy a helyi önkormányzat több éve azzal segíti a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett kis- és középvállalkozásokat, hogy az ingatlanadójuk egy részét egy egyszerű pályázati rendszerben visszatéríti a cégeknek, azzal a kikötéssel, hogy az összeget  vissza kell hogy fordítsák a vállalkozás vagy annak ingatlanjai fejlesztésébe, viszont tucatnyi költségtétel közül választhatják ki a számukra leghasznosabbat.

Tapasztalatok szerint az elmúlt években a sepsiszentgyörgyi vállalkozások nagyrésze a számítástechnika fejlesztésére költötte az önkormányzat által visszatérített adókülönbözetet, viszont sokan épületeik javításába, szépítésébe fektették a pénzt, vagy irodai berendezéseket vásároltak. 

Késve indult a de minimis

Édler András elmondta, idén a költségvetés elfogadásának késlekedése miatt nem tudták már év elején elindítani a de minimis programot. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat múlt héten fogadta el idei költségvetését, amelyben 1 millió lejes keretet szánnak a helyi vállalkozásokat célzó adó visszatérítésekre, de amennyiben ennél nagyobb összegre lesz igény, év közben kiegészítik a költségvetést.

A sepsiszentgyörgyi cégek ingatlanadójuk akár 73 százalékát visszakaphatják.

Az önkormányzat de minimis programját lebonyolító kereskedelmi kamara elnöke, Édler András elmondta, az eljárás egyszerű, az ingatlannal rendelkező, Sepsiszentgyörgyön bejegyzett kis vagy közepes vállalkozás mindössze igazolást kell hogy felmutasson, hogy befizette a városkasszába az egész éves ingatlanadóját, illetve csatolnia kell néhány saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot. A részletekről a kereskedelmi kamara https://www.ccicv.ro/ajutor-de-minimis-2019.html oldalán tájékozódhatnak. A de minimis kéréseket október 18-ig bármikor be lehet nyújtani a kereskedelmi és iparkamarához, a visszafizetések is folyamatosak, az önkormányzat legkésőbb december 6-ig minden érintettnek utalja az adó visszatérítés összegét. 

Édler András elmondta, minden Sepsiszentgyörgyön bejegyzett, ingatlannal rendelkező, kis és közepes vállalkozás visszakaphatja az ingatlanadója legkevesebb 33 százalékát. A visszatérítés aránya 40%-ra növekszik, ha a cég 3.132 és 3.532 lejes átlagbért fizet alkalmazottainak. 50 százalékos az adóvisszatérítés, ha a vállalkozásban az átlagfizetések 3.533 és 3.933 lej között mozognak, illetve a helyi adó 66 százalékát kaphatják vissza, ha a vállalkozás alkalmazottainak átlagbére 3.933 lej fölött van. Ebből további 10 százalékos kedvezményt kaphatnak, ha számlával tudják bizonyítani, hogy vásároltak javakat vagy szolgáltatást egy másik, szintén Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégtől. Mindezzel a sepsiszentgyörgyi vállalkozókat kívánják előnyösebb helyzetbe hozni, hiszen a máshol bejegyzett, multinacionális cégek nem pályázhatnak.

A cégek csak egyharmada él a lehetőséggel

A sepsiszentgyörgyi cégvezetőknek azért is megérné visszapályázni a helyi adó egy részét, mert törvény szerint a cégek három évente újra kell hogy értékeljék ingatlanjaikat. Emiatt például a város Brassó felőli kijáratánál lévő gyárnegyed ingatlanjainak könyvelési értéke megnégyszereződött. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonosok magasabb adót kell hogy befizessenek a városkasszába, de többet is igényelhetnek vissza, hívta fel a figyelmet a kereskedelmi kamara elnöke.

Bár számítások szerint Sepsiszentgyörgyön mintegy 400-ra tehető az ingatlannal rendelkező, helyben bejegyzett vállalkozások száma, tavaly 101 vállalkozás kért és kapott adóvisszatérítést. Édler András szerint sikeresnek mondható a de minimis program, hiszen az elmúlt években mindig ki kellett egészíteni az erre a célra szánt keretet. Ugyanakkor azért van hiányérzete, mert az érintett vállalkozások csak egyharmada él a lehetőséggel és kéri vissza befizetett adója egy részét. Van olyan vállalkozó is, akik tudatosan hagyja a városkasszába adóját, mert így támogatja az önkormányzatot. Másrészt nem lehet információ hiányával magyarázni, hogy vannak, akik nem élnek a lehetőséggel, hiszen több éve fut a program, így arról mindenki tájékozódhatott.

Édler András elmondta, van olyan vállalkozás, amely 300 lejnyi adókülönbségért is pályázott, a másik oldalon a legnagyobb adó-visszaigénylések meghaladják a 185.000 ezer lejt, amit a nagy gyárépületek tulajdonosai kaphattak meg.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?