Törvénytervezet: érjen többet egy élelmiszer-utalvány!

Az élelmiszer-utalványok értékét 15-ről 20 lejre emelő módosító javaslatot nyújtott be a parlamentbe több képviselő. 

A javaslat az élelmiszer-utalvány értékét megszabó 2018/165-ös törvényt módosítaná. A kezdeményezők szerint az utalvány jelenlegi maximális értéke, a 15,18 lej, nem elég egy ebéd megvásárlására a vendéglátóipari egységekben. "Egy ebéd átlagára 21,40 lej" - mutatnak rá a kezdeményezők, Valeriu Steriu, Liviu-Ioan Balint, Dumitru Gherman, Violeta Răduş és Ioan Terea. 

Az állam és a munkáltató közös felelőssége, hogy a dolgozók egy decens ebédhez jussanak a munkanapokon, állítják a PSD-s képviselők. Nyomatékosítják ugyanakkor, hogy Romániában az élelmiszer-utalvány értéke az egyik legalacsonyabb európai szinten, megközelítőleg 3,21 euró, messze lemaradva például Spanyolországtól és Franciaországtól, ahol ez az érték 11 euró körül van, de még Görögországtól is, ahol 6 eurót ér az utalvány. 

A vendéglátóipari egységek is nyernének ezzel, nőne a forgalmuk, vendégkörük, fejlesztésre lehetne lehetőségük. Jelenleg több mint 2.100.000 alkalmazott részesül élelmiszer-utalványokban, azaz a dolgozók csaknem fele, mondják még a kezdeményezők. 

Az ügyben a szenátus az első megkeresett ház, a képviselőház lesz a döntő fórum. Amennyiben a parlament elfogadja a módosító javaslatot, az a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő hónap első napján lépne érvénybe. 

Kapcsolódók

Kimaradt?