Rontotta az IMF a romániai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését

Az októberi 3,4%-ról 3,1%-ra csökkentette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a romániai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, és ezzel párhuzamosan emelte az inflációs ráta és az államháztartási hiány szintjére vonatkozó becslést, mutat rá a nemzetközi pénzintézet kedden kiadott World Economic Outlook (WEO) jelentésében. 

Míg 2018 októberében az IMF 3,4%-os gazdasági növekedést jelzett 2019-re Romániának, addig keddi jelentésében lerontotta az előrejelzést: 3,1%-ot prognosztizál 2019-re és 3%-ot 2020-ra.  Ami a fogyasztói árakat illeti, a pénzintézet az őszi 2,7%-os növekedésről 3,3%-ra növelte becslését az idei évre, 2020-ra pedig 3%-os évi növekedést prognosztizál. 

Az államháztartási hiány várható szintjét is felfelé igazította az IMF. Míg tavaly ősszel arra számított, hogy a deficit lecsökken a GDP 3,4 százalékára, most 5,2%-ra becsüli azt. 2020-ra 4,8%-os deficitet vetít elő az intézmény Románia számára. 

A hazai munkanélküliségi rátára vonatkozó becsléseit a pénzintézet megtartotta a korábban prognosztizált 4,8%-os szinten, jövőre pedig 4,9 százalékot vetít elő. 

Kapcsolódók

Kimaradt?