Így állítják meg Székelyudvarhelyen a „hagymakupolás honfoglalást”

Összesen 6,25 hektárnyi telket vásárolt meg a székelyudvarhelyi önkormányzat az ortodox egyháztól, amelyeken közösségi célokat szolgáló beruházásokat valósít meg – tudtuk meg a városháza sajtóosztályától.

A polgármesteri hivatalt azután kerestük meg kérdéseinkkel, hogy az Országos Koalíció Románia Modernizálásáért (CNMR) nevű magyarellenes civil szervezet elnöke, Alexandru Cumpănaşu egy felháborodott hangvételű Facebook-bejegyzésben „megdöbbentőnek és hihetetlennek” nevezte ezt az adásvételt.  Azon értetlenkedik: miként lehetséges az, hogy Romániában, Erdélyben az ortodox egyház elad egy földterület egy olyan polgármesternek, aki „nem törődik a románsággal”.

Cumpănaşu az Informația Harghitei napilapra információira hivatkozva azt állítja, hogy az ortodox egyház „RMDSZ-es fiókja” egyetlen, hét hektáros földterületet adott el a székelyudvarhelyi önkormányzatnak. Szerinte olyan területről van szó, amelyet az első világháborúban részt vevő román katonák kaptak annak idején Ferdinánd királytól.

 

A CNMR elnöke szerint nem csupán az a gond, hogy az ortodox egyház megvált ettől az ingatlantól, hanem az is, hogy áron alul értékesítette: mindössze 490 000 eurót kapott a mintegy hét hektárért. „Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke, valamint a román ortodox egyház pátriárkája vajon tud-e erről az adásvételről eladásról; az eladási dokumentumokat aláíró egyházi személy rendelkezik-e az ehhez szükséges hatáskörrel?” – írta Cumpănaşu.

Uszoda, inkubátorház, szociális lakások épülnek

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivataltól kapott tájékoztatás szerint nem egy, hanem összesen három telket (összterületük 6,25 hektár) vásároltak meg az ortodox egyháztól. Az egyik terület a Budvár utcában található, a baromfipiac mögött. Ide épülne az új, kisiparosok számára tervezett inkubátorház, illetve ugyancsak erre a területre tervezi a város egy fedett uszoda megépítését is.

Emellett bővíteni szeretnék a városi baromfipiacot is, amely során hátsó bejáratot, illetve egy parkolót alakítanának ki. Szintén erre a 37896 négyzetméteres területre szándékszik a város egy birkózótermet építeni. A telket 1,460 millió lejért vásárolta meg Székelyudvarhely önkormányzata.

Az Éltetőkút utcában két másik telket vett meg Székelyudvarhely az ortodox egyháztól. A 15 906 négyzetméteres telken további ifjúsági és szociális lakások építését tervezik, ennek a teleknek a vásárlási ára 526 820 lej volt. A másik terület 8725 négyzetméteres, ez 279 525 lejbe került.

A város rendezni szeretné ezeknek a területeknek a rendeltetését, hiszen ezen a részen több illegálisan felépített faviskó áll. Ez utóbbi, kisebb méretű telek az EU-s pályázatból felújítani kívánt csillagvizsgálóhoz és az azt körülvevő parkhoz kialakítandó sétányos bejáratnak adna helyet. Az Éltetőkút utcai rész zonális rendezési tervet is igényel – tájékoztatott a polgármesteri hivatal.

A városháza ugyanakkor cáfolta, hogy áron alul jutottak volna hozzá a telkekhez. Közlésük szerint 2017 októberében egy brassói cég elkészítette a teljes felértékelési dokumentációt, az adásvétel az alapján történt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?