Képzés indult a falugazdász-hálózat szakemberei részére

Képzési program kezdődött a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének keretében tevékenykedő falugazdászok számára. A csütörtökön induló képzés a gödöllői Szent István Egyetem szakmai együttműködésével valósul meg, a projektet a magyar állam finanszírozza.

Harminc falugazdász részvételével vette kezdetét az a négy modulból álló képzéssorozat, melynek célja, hogy a Magyarországon már több éves múltra visszatekintő falugazdász-hálózat működésével kapcsolatos elméleti és módszertani tudást a Székelyföldön dolgozó szakemberek is megismerjék. Az előadássorozat első helyszínén, Csíkszeredában jelen volt Dr. Kozári József ny. főiskolai docens, Balogh Eszter, a Szent István Egyetem  Kárpát-medencei agrár- és vidékfejlesztési innovációs központjának vezetője,  Becze István, a Székely Gazdaszervezetek  Egyesületének elnöke, valamint a Pro Agricultura Alapítvány képviseletében dr. Máté Emma.

A képzés részleteit Balogh Eszter ismertette: első modulja egy kétnapos kommunikációs tréning, melynek célja, hogy a falugazdászok elsajátítsanak olyan kommunikációs ismereteket, amelyek alkalmazásával hatékonyabban tudnak alkalmazkodni különböző interakciók esetében, valamint uralni tudják a nehéz, konfliktusos helyzeteket is.  A kommunikációs tréninget még két további modul követi: áprilisban következik a falugazdász ismeretek módszertana és májusban a pályázatírás módszertana rész. Az második és harmadik modult a Szent István Egyetem video-konferenciák segítségével fogja megtartani.

Az innovációs központ vezetője elmondta: a falugazdászok képzése egy önállóan elkészített és prezentált bemutatóval zárul, amelyben a falugazdászok egy 15 perces előadás keretében körzetükről, munkájukról és a munkájukat segítő ismereti rendszerről számolnak be, valamint bemutatják a képzés alatt elkészített vizsgadolgozatukat.

A Székelyföldön kívül Kárpátalján, Felvidéken és Vajdaságban is megszervezett képzésen összesen 107 falugazdász vesz részt meghívásos alapon. Számukra a képzés-sorozat térítésmentes, részvételüket a magyar Agrárminisztérium támogatja, teljes mértékben magyar állami forrásból – tájékoztatott Balogh Eszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?