Jelentősen megdrágult az élet Kolozsváron, ám a fizetések is nőttek

Átlépte tavaly a nettó 3 ezer lejt Kolozs megyében az átlagfizetés, ám az élet is jelentősen megdrágult főleg Kolozsváron - olvasható a Ziarul Financiarban.

A megyében tavaly a nettó átlagfizetés 3048 lej volt, 14 százalékkal több mint 2017-ben, és 13 százalékkal magasabb mint az országos átlag. Bukarestben a Kolozs megyei nettó átlagfizetéshez képest 13 százalékkal nagyobbak az átlagbérek.

Kolozs megyében a külföldi befektetők és a hazai cégek munkaerő-kereslete okozta versennyel magyarázhatók a béremelések.

Ezzel párhuzamosan viszont jelentősen drágult az élet a megyében, főleg Kolozsváron. Jelenleg a Györgyfalvi negyedben egy két szobás lakás bérleti díja 380-400 euróba kerül,  Bukarestben a Vitan negyedben az árak 350 eurónál kezdődnek.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008-hoz képest Kolozs megyében 2,3-szor voltak nagyobbak tavaly az átlagfizetések, országos szinten ez a növekedés kétszeres, Bukarestben 1,9-szoros. A bérek összegének emelkedése Kolozs megyében volt az elmúlt tíz évben a legnagyobb a többi régióhoz képest.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?