Visszautalta bére egy részét a Raiffeisen vezérigazgatója

Visszautalta a banknak 2012-es jövedelme egy részét, kétmillió eurót Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója, írta kedden egy osztrák napilap.

A bécsi székhelyű nemzetközi bankcsoport vezetőjének jövedelme 2012-ben prémiumokkal együtt 4,9 millió eurót tett ki (kb. 1,4 milliárd forint), írta a Der Standard. Stepic a munkatársainak írt levelében úgy fogalmazott, fizetése túl magas, és nem egyezik "egyéni felfogásával és a bankcsoport alapvető értékrendjével". A bankár nemrégiben kétmillió eurót visszautalt az RBI-nek, mint írta, "erkölcsi kötelezettségből és a vállalaton belüli szigorú takarékossági intézkedésekhez való hozzájárulásként".herbert-stepic-raiffeisen-mediafax-foto-gent-shkullaku

A bankszakember közlése szerint egy részvényopciós program és a kiemelkedően jó 2011-es év alapján kiutalt prémiumok emelték meg a fizetését. Sajtóértesülések szerint előzőleg a bankon belül zúgolódást váltott ki Stepic 4,9 milliós keresete, már csak azért is, mert a 2009-ben kapott 1,75 milliárd eurós állami tőketámogatást még nem fizette vissza a pénzintézet.

Az RBI szerdán nyilvánosságra hozandó éves jelentésében - amelyben egy osztrák törvény alapján most először a bankvezetők javadalmazását is részletesen feltüntetik - még az eredeti összeg szerepel majd. A visszautalt összeget a 2013-as mérlegben, a "rendkívüli bevételek" között könyvelik majd el. Az RBI igazgatóságának együttes jövedelme 11,8 millió euró volt tavaly a Der Standard szerint, 43 százalékkal magasabb, mint 2011-ben.

Kimaradt?