Európai Számvevőszék: az uniónak javítania kell energiatárolási kapacitásán

Az Európai Uniónak energia- és éghajlat-politikai céljainak eléréséhez javítania kell energiatárolási kapacitásán - közölte az Európai Számvevőszék az energiatárolási technológiák terén jelentkező nehézségeket összegző, hétfőn közzétett tájékoztatójában.

Az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke arra figyelmeztetett, hogy az unió akkumulátorgyártó kapacitása elmarad a nemzetközi versenytársakétól, és nem feltétlenül fog megvalósulni az európai akkumulátoripari összefogás 2025-re kitűzött célja. Megállapításuk szerint az unió a többi vezető globális régióhoz képest késésben van az - elektromos járművekben is alkalmazott - lítiumion-akkumulátorok gyártásához szükséges kapacitás fejlesztésével. Mivel az unió az akkumulátorgyártási piacra csak "második szereplőként" fog belépni, előfordulhat, hogy nehezen szerez versenyelőnyt - húzták alá.

Az elektromos mobilitást illetően megállapították, a járművek töltésére szolgáló infrastruktúra késedelmes és nem egységes kiépítése késleltetheti az elektromos járművek széles körű elterjedését. Hozzátették ugyanakkor, hogy a megújuló forrásból előállított üzemanyagok, többek között a megújuló villamos energia vagy hidrogén elősegítheti a közlekedésből származó kibocsátások csökkentését, a fejlettebb energiatárolási technológiák pedig az ilyen üzemanyagokkal működő járműflották elterjedését.

Kapcsolódók

Kimaradt?