Módosul a 114-es rendelet: változik a ROBOR kiszámításának módja


-A A+

Újabb rendeletet készül elfogadni jövő heti ülésén a kormány, amellyel módosítja az adóügyi intézkedéseket tartalmazó, 2018/114-es sürgősségi rendeletet - jelentette be pénteken Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. 

A tárcavezető azt mondta, csütörtökön volt egy egyeztetése a Romániai Bankok Egyesületével, a pénteki nap folyamán pedig ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, és ezt követően elkészülhet a 114-es rendeletet módosító jogszabálytervezet végső formája. A miniszter szerint változtatni terveznek a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb, a ROBOR kiszámításának módján. A módosítással a cél a törlesztőrészletek csökkentése - mondta.

Hozzátette, nem tudja megmondani, hogy pontosan mekkora mérséklődés várható, "de az egyértelmű, hogy az új ROBOR-képlet sokkal jobb, mint a jelenleg érvényben levő". Megkérdezték tőle az újságírók, benyújtja-e a lemondását, ha mégsem csökkennek a törlesztőrészletek az intézkedés hatására. "Jó!" - válaszolt a miniszter. Ha érdekli, hogyan tehetné valójában olcsóbbá a hiteleket a kormány, katt ide. 

A 114-es rendelet többi vitatott előírása, az energetikai és a távközlési szektort érintő plusz adóterhek, a földgáz árának maximálása kapcsán Teodorovici azt mondta, egyelőre tárgyalás alatt áll, hogy ezek életbe lépnek-e április 1-jétől vagy sem, ugyanakkor fennáll az a lehetőség is, hogy - amennyiben az érintettek is egyetértenek - ezeket is módosítsák jövő héten. 

A magánnyugdíj-járulékokat kezelő alapokra vonatkozó intézkedések esetében szintén az alkalmazás elhalasztását fontolgatják, de ezzel kapcsolatban sem zárultak még le a tárgyalások az érintettekel - mondta Teodorovici, aki kilátásba helyezte, hogy még a pénteki nap folyamán közvitára bocsátják a 114-es rendeletet módosító jogszabály tervezetét. 

A kormány tavaly december végén fogadta el a 2018/114-es sürgősségi rendeletet, amely többletadót ró ki az energetikai, illetve a távközlési vállalatokra, amelyet üzleti forgalmuk alapján kell majd fizetniük, maximálja a földgáz és a villamos energia árát, és úgynevezett "kapzsisági adót" vet ki a bankokra. A rendelet ugyanakkor 1 százalékra csökkentette a magánnyugdíjalapok által visszatartható kezelési költséget és növelte a velük szemben támasztott törzstőke-követelményeket. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X