Online ellenőrizheti a megvásárolható használt gépkocsi előtörténetét

Elindított egy új online szolgáltatást csütörtökön honlapján a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) , melynek segítségével a használt gépkocsikat vásárolni kívánó személyek megkaphatják az őket érdeklő autó előtörténetét, feltéve, ha az szerepel a nyilvántartásban. 

A hivatal által kiadott sajtóközlemény értelmében az érdeklődőknek a www.rarom.ro honlapon, a gépjármű előtörténete (Istoric vehicul) alkalmazásnál meg kell adniuk e-mail címet, ahová az adatokat szeretnék kapni, illetve az őket érdeklő gépkocsi alvázának számát. Az applikáció egy kódot generál, amit elküld a megadott e-mail címre, és a kód érvényesítése után elküldi az adatokat is: például hány kilométert futott, érvényesen van-e bejegyezve, érvényes-e a műszaki vizsgája és milyen technikai paraméterekkel rendelkezik. 

A közleményben ugyanakkor figyelmeztet a hivatal, hogy az adatokat nem lehet kereskedelembe bocsátani és az azokkal való visszaélés a további adatigénylés korlátozását vonja maga után. Az applikáció okostelefonról is használható. 

A hivatal a gépjárművásárlókat kívánja támogatni az új szolgáltatással, hogy azok a valós adatok ismeretében dönthessenek valamely jármű megvétele mellett. A RAR ugyanakkor bővítené a lekérhető adatok körét, többek között a gépjármű károsodására, szervizelésére vonatkozó adatokkal. Mivel ez utóbbiak nem a hivatal adatai, lehetséges, hogy fizetni kell majd értük, mutat rá a közlemény. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?