Törvénymódosítási javaslat: az APIA ne alkalmazhasson kettős büntetést

Kedvezően döntött a szenátus arról a gazdákat érintő törvénymódosítási javaslatról, amelyet az RMDSZ nyújtott be - olvasható a szövetség közleményében. A javaslat megtiltaná, hogy az APIA kétszeres büntetést alkalmazzon. 

A mezőgazdasági támogatások megvonását is eredményezheti több megyében az a joggyakorlat, amely szerint a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) kétszeresen bünteti a gazdákat és a közbirtokosságokat is. „A legelők támogatására benyújtott kérések körül gondok merültek fel számos erdélyi megyében, hiszen a közbirtokossági tagok olykori hibái miatt az APIA kettős szankciót alkalmaz, bünteti a gazdát és a közbirtokosságok egyaránt. A büntetések minden kihágásnál nagyobbak, és halmozódnak az évek során, így akár 50%-os támogatásmegvonáshoz is vezethetnek, vagy a pályázás lehetőségétől teljesen megfoszthatják a közbirtokosságokat” – ismertette Tánczos Barna Hargita megyei szenátor, a tervezet kidolgozója.

A szövetség mezőgazdasági szakpolitikusa hozzátette: „nem engedhetjük, hogy az ügynökség a hatályos jogszabályokat értelmezve azokat a közbirtokossági tagokat is hátrányos helyzetbe sodorja, akik nem tévedtek. Olyan törvénymódosítást kezdeményeztünk, amely megtiltja a kettős büntetést”.

A tervezet esetében a képviselőház hozza meg a végső döntést, majd ezt követően léphet érvénybe, amennyiben az államelnök kézjegyével ellátja, és kihirdeti a jogszabályt.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?