Zajlik a közbeszerzési törvény módosítása

A képviselőház ipari és jogi bizottságának keddi, együttes ülésén Răzvan Cuc szállításügyi miniszter javaslatokat tett a közbeszerzési törvény módosítására. Módosító javaslatai között volt az is, hogy azok a cégek, amelyek nem vettek részt a különböző liciteken, ne nyújthassanak be fellebbezéseket, rámutatva, ezzel elindíthanák és meggyorsíthatnák a nagy infrastruktúrális munkálatokat. 

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságnak (CNAIR) nagyon sok problémája volt már az infrastruktúra-beruházásokra kiírt projektekhez benyújtott fellebbezések miatt, mutatott rá Cuc, aki emiatt módosító javaslatokat nyújtott be a közbeszerzési törvényhez. "A javaslatok értelmében (...) elsősorban nem fellebbezhetnek azok, akik nem vesznek részt a liciteken. Ez ugyanis hajmeresztő. Azt megértem, hogy azok, akik részt vesznek a liciten, fellebbeznek, de azok, akik nem vettek részt, semmi mást nem tesznek, csak késleltetik a projekteket" - fejtette ki a miniszter a szakbizottságok ülésén. 

Szerinte a versenytárgyalás eredményének kihirdetését követő 30 napos fellebbezési határidő lejárta után alá kell írni a szerződést. "Természetesen minden fellebbező a bírósághoz is fordulhat, de mi aláírjuk a szerződést, hogy elkezdhessük a munkálatokat" - szögezte le Răzvan Cuc. 

Egy másik módosító javaslat értelmében a kártérítés összegét ezentúl nem a beruházás értékéből fogják kiszámítani, ahogyan eddig, hanem a profit értékéből, amelyet a munkálatokra jelentkező cég bejelent. Azok a cégek kaphatnak kártérítést, amelyek fellebbezés nyomán bírósági úton jogorvoslatot nyernek, de arra is meglesz a lehetőségük, hogy beszálljanak a munkálatokba, magyarázta a miniszter. 

A szakbizottsági ülés után Răzvan Cuc biztosított afelől, a módosító javaslatokkal nem akarják megvonni a cégektől, a civil szervezetektől azt a jogot, hogy óvásoka nyújtsanak be, csupán fel szeretnék gyorsítani a nagy infrastrúra-projekteket. "Bárki fellebbezhet a bíróságon, mi azonban aláírjuk a szerződéseket, hogy el lehessen kezdeni a munkálatokat" - szögezte le Cuc. 

Kapcsolódók

Kimaradt?