Felmérés: a munkaerőhiány csökkenti a romániai cégek profitját

Tízből hét romániai munkáltató azt nyilatkozta, hogy a megfelelő munkaerő hiánya miatt csökkent a kereskedelmi forgalma - derült ki a BestJobs legutóbbi felméréséből. 

A megkérdezettek 44%-a szerint a munkaerőhiány 10%-kal csökkentette a vállalat évi nyereségét, 15%-uk szerint a veszteség még ennél is nagyobb, akár 20%-os volt, sőt 8%-uk 30%-nál is nagyobbra becsüli a nyereség csökkenését. A válaszadók egyharmada azt nyilatkozta, hogy nem volt ilyen tapasztalatuk. 

A munkaerőhiányt a munkáltatók egyharmada szakképzetlenek, 13,6%-uk pedig egyetemisták alkalmazásával pótolta, 13,1%-uk átképzéssel hidalta át a problémát. 11,4%-uk távolabbról alkalmazott személyzetet, akik naponta ingáznak, 9%-uk automatizálással próbálta az emberhiányt pótolni. 

A munkáltatók válaszai azt mutatják, hogy a termelés, az értékesítés, az informatika, a mérnöki munka, a logisztika, a pénzügyi számvitel és az ügyfélszolgálat területén a legnehezebb megfelelő alkalmazottakat találni. Tapasztalat szempontjából a legnehezebb középszintű felkészültségű (52,5% a) munkatársat keresni, majd a kezdők (27,7%) és a felsőfokú végzettek következnek (19,8%). 

"A munkáltatók nagy többsége képes a megfelelő munkatársat a poszt kiírásától számított két hónapon belül felvenni (...), de van, hogy a folyamat három (13%), vagy akár hat hónapig (10%) is eltarthat" - írja a BestJobs-felmérésben. A vállalatok több mint fele (53,5%) úgy véli, hogy azért nehéz új munkatársat találni, mert a potenciális munkavállalóknak, különösen a fiataloknak, képesítéseikhez és szakértelmükhöz képest túl magasak az elvárásaik. 

A munkaerő-piaci hiányt illetően a legtöbb válaszadó (33%) úgy véli, hogy a hiány fő oka az, hogy az inaktív munkaerő nem érdeklődik a szakképzés iránt. További 25,7% azt mondja, hogy a fő ok a munkáltatók által kínált túl alacsony bérek, a szakemberek kivándorlása (24%), valamint a szakiskolák bezárása (12%). 

A felmérés időpontjában tíz munkáltató közül nyolcnak volt tíz szabad álláshelye, ezeknek felében 1-5 alkalmazottra volt szükség. A meghirdetett pozíciók többsége az értékesítési, gyártási, mérnöki, adminisztratív, pénzügyi számviteli, informatikai és logisztikai osztályokon volt. A BestJobs közvélemény-kutatás 2019. február 15-e és március 15-e között készült egy 382 kis-, közép- és nagyvállalkozásból álló mintán. 

Kapcsolódók

Kimaradt?