Az elektronikus naplós pénztárgépeket ellenőrzi március 15-étől az ANAF

Ellenőrzésekbe kezd március 15-étől az adóhatóság (ANAF). A tematikus ellenőrzés során azt vizsgálják, áttértek-e a cégek az új, elektronikus naplós pénztárgépek használatára.

Az adóhatóság közleménye értelmében az ellenőrzést az indokolja, hogy februárban jelentősen visszaesett az elektronikus pénztárgépekre vonatkozó igénylések száma, noha nincs hiány ezekből a piacon, a forgalmazó vállalatok raktárán van elegendő pénztárgép.

Azokat a vállalkozásokat, amelyeknél problémákat észlelnek, első körben nem büntetik meg, hanem – az úgynevezett megelőzési törvény értelmében – határidőt szabnak nekik, amíg pótolhatják a mulasztást. A határidő azonban ezúttal rövid lesz, mert minden típusú pénztárgépből van a piacon, így ezek beszerzése nem húzódik el – áll a közleményben, amelyben hozzáteszik, hogy a kiszabott határidő lejárta után tíz nappal megismétlik az ellenőrzést.

A kormány tavaly májusban fogadta el az elektronikus naplójú pénztárgépek bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet. Ennek értelmében a nagy- és közepes vállalkozásoknak szeptember 1-jétől, a kisvállalkozóknak november 1-jétől kellett áttérniük az új kasszagépek használatára.

Kapcsolódók

Kimaradt?