Még mindig nincs költségvetés: mi lesz a „gyerekpénz” emelésével?

Leghamarabb áprilistól nőhet a gyermeknevelési pótlék, de csak abban az esetben, ha március végéig az államfő kihirdeti a költségvetési törvényt, illetve a kormánynak (és/vagy a parlamentnek) sikerült megoldást találni alkotmánybíróság szerdai döntésével előállt helyzetre.

Mint ismert, a kormány korábban sürgősségi rendeletet fogadott el a „gyerekpénz” növeléséről. Csakhogy a jogszabály a költségvetési törvény hatályba lépéséhez kötötte az intézkedést. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök korábban be is jelentette: a pótlékot márciusban még nem tudják megemelni, mert az államfő az alkotmánybíróságra küldte a büdzséről szóló jogszabályt.

Szerdán az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a költségvetési törvény alkományos. Ennek ellenére Klaus Johannis államfő egyelőre mégsem hirdeti ki a jogszabályt, hanem visszaküldi a parlamentnek újratárgyalásra. A gyermeknevelési pótlék megemeléséről szóló sürgősségi rendelet ugyanakkor azt írja elő: a családok a költségvetési törvény hatályba lépését követő hónaptól kapják a megnövelt összegeket.

"Ez azt jelenti, hogy ha a parlament nagyon gyorsan újratárgyalja a költségvetési törvényt, netán módosítások nélkül visszaküldi az államfőnek, aki még március folyamán kihirdeti, a gyermeknevelési pótlék legkorábban áprilisban emelkedhet. Ha csak áprilisban hirdeti ki, akkor a gyerekpénz már csak májustól emelkedik" – magyarázta a Maszolnak Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Emlékeztetett, hogy ha a törvényt visszakapja a parlamenttől az államfő, akkor már köteles lesz kihirdetni.

A politikus szerint azonban új helyzetet teremt, hogy az alkotmánybíróság alkotmányosnak nyilvánította ugyan a költségvetési törvényt, de szintén Klaus Johannis óvásának helyt adva  alaptörvénybe ütközőnek minősítette az államháztartási hiány növelését célzó jogszabályt. Cseke Attila emlékeztetett: a parlament február végén, a költségvetési törvény megszavazása előtt néhány órával döntött az államháztartási hiány növeléséről, így teremtve fedezetet a gyermeknevelési pótlék jelentős növelésére. 

"A költségvetési keret mutatóinak felső határát jóváhagyó törvényt rendszerint a büdzsé elfogadása előtt fogadja el a parlament. Így történt ez most is. Ám mivel az ellenzékkel együtt megszavaztuk a gyermeknevelési pótlék megemelését, a kormánypártok úgy döntöttek, hogy az eredetileg tervezett 2,55 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt 2,76 százalékra kell növelni. Így utólag módosítottuk a költségvetési keret mutatóinak felső határát jóváhagyó törvényt. Ezt a módosítást nyilvánította az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek" – magyarázta az RMDSZ politikusa.

Újabb sürgősségi rendeletre lesz szükség?

Cseke Attila úgy fogalmazott, "első olvasatban" ez a döntés számára azt jelenti: amíg a kormány vagy a parlament nem korrigálja alkotmányos módon az államháztartási hiány növelését célzó jogszabályt, addig a gyermeknevelési pótlékot sem lehet növelni. Ezt így értelmezte szerdai nyilatkozatában a Szociáldemokrata Párt elnöke is.

Liviu Dragnea kijelentette: mindenképpen meg kell várni az alkotmánybíróság indoklását . A nagyobbik kormánypárt vezetője azt valószínűsítette, hogy az államháztartási hiány megemelését procedurális okok miatt dobta vissza az alkotmánybíróság, és kifejezte reményét, hogy a két szervesen összefüggő jogszabály között ellentmondást sürgősségi kormányrendelettel is orvosolni lehet.

"A gyermeknevelési pótlék nőni fog. Abban a pillanatban, hogy Klaus Johannis kihirdette a költségvetési törvényt, a kormány azonnal hoz egy rendeletet a gyermeknevelési pótlék emelésének lehetővé tétele érdekében" – jelentette ki Dragnea.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?