Fontos kereskedelmi útvonal kiépítéséről írtak alá szándéknyilatkozatot Bukarestben

A dél-kaukázusi térséget Közép-Európával a Kaszpi- és a Fekete-tengeren keresztül összekötő kereskedelmi útvonal kiépítéséről írt alá közös nyilatkozatot Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Georgia és Románia külügyminisztere hétfőn Bukarestben.

A Rashid Meredow türkmén, Elmar Mammadyarov azeri, Davit Zakaliani georgiai és Teodor Meleșcanu külügyminiszter által kiadott szándéknyilatkozat a négy ország egy-egy kikötővárosát (Türkmenbasy, Baku, Poti és Konstanca) magában foglaló, a Kaszpi-tengert és Fekete-tengert is kelet-nyugat irányban átszelő kereskedelmi folyosó kiépítését célozza.

A külügyminiszter a dokumentum aláírásakor rámutatott: a Türkmenisztán és Románia által kezdeményezett projekt a Dunán keresztül Közép- és Észak-Európa felé is összeköttetést biztosít az Ázsia és Európa között zajló áruszállítás számára. Hozzátette: az EU Közép-Ázsia-stratégiáját várhatóan júniusban, a román uniós elnökség idején írják alá.

A politikai szándéknyilatkozat után Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Georgia és Románia közös szakértői munkacsoportot hoz létre a szükséges infrastruktúra-fejlesztés felmérése és a projekt mielőbbi megvalósítása érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?