Kínos: borexportban megelőzi Romániát Hollandia, Svájc és Lettország is

A Moldovai Köztársaság akkora, mint négy hazai megye, Bihar, Arad, Temes és Krassó-Szörény, mégis ötször annyi bort exportál, mint egész Románia.

Kitűnő év volt 2018 a hazai pincészetek számára, legalábbis ami az előállított bor mennyiségét illeti. A Nemzetközi Borszövetség adatai szerint tavaly 5,2 millió hektoliter bor készült idehaza, 1 millióval több, mint 2017-ben. A kedvező időjárás miatt több európai ország is 20 százalék körüli növekedést ért el, Németország borászatai pedig 31 százalékkal szárnyalták túl az egy évvel korábbi mennyiséget. 2018 nagy vesztese Portugália volt, ahol az átlagosnál csapadékosabb időjárás hozzávetőleg negyedével csökkentette a termelést.

Bár mennyiségileg szépen teljesített az ágazat, az exportról továbbra sem lehet sok jót elmondani. Bár Románia a kontinens hatodik legnagyobb bortermelője, a kivitel, érték és volumen tekintetében egyaránt, kis túlzással, egy nagy nullával egyenlő. Az éves export értéke 25 millió dollár körül van, amivel Európa 15 legnagyobb exportőre közé sem kerülünk be.

A franciák az élen

Az American Association of Wine Economists nevű szakmai tömörülés által összeállított ranglistát Franciaország vezeti, amely tavaly 10 milliárd dollárt meghaladó értékű bort értékesített külföldön. A dobogóra két tradicionális nagytermelő fért még fel, Olaszország és Spanyolország, 6,7, illetve 3,2 milliárd dollárral. Az, hogy a toplistán, ahová Románia nem fért fel, szerepel Portugália, Németország és Ausztria, a normalitás kategóriájába tartozik, azonban az már sokat elmond a hazai borexportról, hogy olyan országok is megelőznek minket, mint Nagy-Britannia, Hollandia, Litvánia, Svájc és Lettország.

Hollandiában évszázadokon át egyáltalán nem termesztettek szőlőt, az ipari léptékű borkészítés hagyománya mindössze néhány évtizedes múltra tekint vissza, ám ennek ellenére az északi királyság exportja napjainkban meghaladja a 300 millió dollárt. Bár Lettországról 10 ezer emberből egynél több valószínűleg nem asszociál a borra, a Balti állam kivitele körülbelül négyszerese a romániainak, 100 millió dollár.

A csöpp Moldovai Köztársaság szintén megelőz bennünket, közel 130 millió dolláros kivitellel, ami ötszöröse a miénknek. Lehetőségeihez és hagyományaihoz képest Magyarország teljesítménye sem fényes, a 14. helyen áll, 118 millió dollárral. Európán kívül szintén vannak jelentős borexportőrök: Argentína, Chile, az USA, Ausztrália, Új-Zéland és a Dél-Afrikai Köztársaság.  

Csak 5 százalékot exportálunk

Az idehaza megtermelt bornak mindössze 5 százaléka kerül külföldre. A szakemberek szerint annak, hogy a romániai borok szinte ismeretlenek a világpiacon, a fő oka a nemzetközi promóció teljes hiánya. Más országokban az ilyen jellegű reklámkampányokat az állam és az érintett cégek közösen pénzelik.

Románia történelmi régiói közül Moldvában vannak a legkiterjedtebb szőlőültetvények, ám a három legnagyobb borkombinát közük kettő erdélyi. A legnagyobb termelő évek óta a Küküllő menti Zsidve Rt., megelőzve a moldvai Cotnari-t, a harmadik pedig a temesrékasi Cramele Recaș.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?