Megbírságolták a Ryanairt és Wizz Air-t a fizetős kézipoggyász miatt

Megbírságolta az olasz versenyjogi hatóság a Ryanair és Wizz Air fapados légitársaságokat, mert külön díjat kezdtek szedni az utastérben szállított nagyobb kézipoggyászok után - tájékoztat az EuroNews. 

A Ryanairnek hárommillió, a Wizz Airnek egymillió euró bírságot kell fizetnie. Az olasz versenyhatóság azzal indokolta a döntést, hogy a kézipoggyász szállítása alapvető eleme a légiutas-szállításnak, ezért nem lehet érte külön díjat kérni. A légi utasszállítás európai szabályozása szerint a szolgáltatás előre látható és elmaradhatatlan függelékeit az alapszolgáltatás árába kell beépíteni, és a legelső ajánlatnak ezt az árat kell tartalmaznia.

November elsejétől módosítottak

Mint arról már korábban beszámoltunk, tavaly november 1-jével ismét változott a Wizz Air diszkont légitársaság poggyász-szabályzata. Az utasok legfeljebb 40x30x20 centiméteres csomagot vihetnek fel díjmentesen a kabinba, az ennél nagyobb, 55x40x23 centiméteres csomagokat csak az elsőbbségi szolgáltatást vásárló utasok vihetik fel. Ők viszont második poggyászként is magukkal vihetik azt a gép fedélzetére. A megváltozott utazási szokásokhoz igazodva a Wizz Air járatain 7 euróért egy legfeljebb 10 kilogrammos poggyász vihető, ezt a csomagot viszont fel kell adni az utasfelvételi pultoknál. 

A Ryanair szintén november 1-jével változtatta meg a poggyászokra vonatkozó szabályzatot, amely szerint elsőbbségi szolgáltatás nélkül csak egy kis méretű kézipoggyász vihető fel a fedélzetre, minden más csomagot fel kell adni és ezért 8 eurót kell fizetni. A Wizz Air legutóbb augusztus végén változtatta meg a csomagkezelési szabályzatot, akkor vezették be, hogy a 40x30x18 centiméternél nagyobb csomagokat fel kell adni, bár ezért fizetni nem kell. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?