Januárban is nálunk volt a legnagyobb infláció az EU-ban

Januárban az előzetes értékkel megegyezően, kilenc hónapja a legalacsonyabb infláció alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett, végleges értékeken alapuló beszámolója szerint. 

A legnagyobb inflációt, 3,2 százalékosat Románia jelentette januárra, a második legnagyobbat pedig, 2,9 százalékosat Lettország. Magyarország 2,8 százalékkal a harmadik legnagyobb inflációt mutatta ki januárban az Európai Unióban. 

Januárban a decemberi 1,5 százalékról az előzetes becsléssel megegyező 1,4 százalékra csökkent a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme az euróövezet 19 tagállamában. A januári 1,4 százalék kilenc hónapja, tavaly április óta a legalacsonyabb infláció az euróövezetben. Az Európai Unió 28 tagállamában 1,5 százalékra csökkent januárban az infláció a decemberi 1,6 százalékról.

Egy évvel ezelőtt, 2018 januárjában az euróövezetben 1,3 százalék, az EU-ban 1,6 százalék volt az infláció. A legkisebb éves inflációt Görögországban regisztrálták januárban, 0,5 százalékosat. Horvátországban és Portugáliában 0,6 százalék, Lengyelországban 0,7 százalék volt a januári infláció. A fogyasztói árak az előző havihoz képest az euróövezetben 1,0 százalékkal csökkentek januárban, az Európai Unióban pedig 0,8 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Kapcsolódók

Kimaradt?