A cégek óriási összeggel szponzorálhatnák adómentesen a civil szférát

A hazai vállalkozásoknak még március végéig van lehetőségük a jelenlegi, egyszerűbb körülmények között szponzorálni a civil szervezeteket és egyházakat, áprilistól ugyanis szigorítják a vonatkozó törvényt. 

Április 1-től már csak az adóhatóság (ANAF) regiszterében szereplőket lehet adómentesen szponzorálni, hívja fel a figyelmet Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint ezzel az intézkedéssel a kormány vélhetően a civil szervezetek háza táján kíván rendet teremteni, mivel tapasztalatok szerint sok egyesületnek vagy alapítványnak nincsenek rendezve dokumentumai és ügyvitele, például lejárt az elnök mandátuma, nem szerveztek tisztújító gyűlést. Debreczeni László azt tanácsolja a civil szervezeteknek és egyházaknak, hogy ha továbbra is szeretnének szponzorpénzt szerezni, mihamarabb rendezzék a hiányosságokat, ellenkező esetben nem kerülhetnek be az adóhatóság regiszterébe. 

Így szponzorálhatnak a hazai vállalkozások

A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó szerint fontos tudni, hogy minden vállalkozás számára adott a lehetőség, hogy szponzoráljon egy civil szervezetet vagy egyházat, és ezt az összeget a megszabott keretek között leírhatja az adóalapjából. Magyarázata szerint a társasági adót fizető vállalkozások az üzleti forgalmuk 0,5 százalékát, de nem többet mint a profitadójuk 20 százalékát használhatják szponzorációra. 

A mikrovállalkozások is szponzorálhatnak, de márciusig kizárólag a legalább egy bejegyzett szociális tevékenységet folytató civil szervezeteket támogathatnak. Áprilistól viszont a mikrovállalkozások bármely civil szervezetet vagy egyházat szponzorálhatják majd, azzal a feltétellel, hogy azok legyenek rajta az ANAF listáján. A mikrovállalkozások annak függvényében, hogy van vagy nincs alkalmazottjuk, az üzleti forgalmuk 1 vagy 3 százalékát kell hogy adóként befizessék az államkasszába, ennek az összegnek a 20 százalékát használhatják szponzorációként. 

Debreczeni László rámutatott, hogy van lehetőség a természetbeni szponzorációra, ez sok esetben előnyösebb, mint a pénzbeli támogatás, mégis kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Magyarázata szerint a természetbeni szponzoráció 19 százalékkal megnövelni a támogatás értékét, hiszen ha a szponzor a rendelkezésére álló keretben megvásárolja a civil szervezetnek szükséges tárgyat vagy eszközt, akkor annak áfavonatkozását is leírhatja az adójából. 

Az eljárás viszonylag egyszerű: a cég és a kedvezményezett szponzorációs szerződést köt, amely alapján a támogató átutalja, vagy nyugta ellenében kifizeti a támogatás összegét, amit leírhat az adóalapjából. Hozzátette: a cégeknek idén kellett először jelenteniük az adóhatóságnak a tavalyi kedvezményezett civil szervezetek vagy egyházak nevét és a kifizetett összeget.  

Áprilistól változik a törvény

A sepsiszentgyörgyi adószakértő rámutatott, hogy április 1-től a társasági adót fizető és mikrovállalkozások szponzorációs összeghatárai nem változnak, viszont a támogatást nyújtó vállalkozásnak már meg kell bizonyosodnia, hogy az általa kiválasztott, kedvezményezett civil szervezet vagy egyház a szerződés aláírásának pillanatában szerepel az adóhatóság regiszterében, ellenkező esetben a támogatás összegét nem írhatja le az adóalapjából. Debreczeni László elmondta, a regisztrált civil szervezetek és egyházak listáját az adóhatóság hivatalos oldalán teszik majd közzé. 

A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó elmondta, az adóhatóság regiszterébe való bejelentkezés első ránézésre egyszerű: az egyesületeknek, alapítványoknak és egyházaknak egy nyilatkozatot kell letenniük, hogy azt a tevékenységet végzik, amire létrehozták, nem lehet 90 napnál régebbi adóhátralékuk, minden adójelentésük naprakész kell hogy legyen, és be kell nyújtaniuk az éves mérleget. Debreczeni László szerint mivel a kormány ezzel az intézkedéssel fel akarja rázni a civil szférát, fontos, hogy amelyik szervezetnek rendezetlen az ügyvitele vagy dokumentumai, mihamarabb pótolja a hiányosságokat, mert anélkül nem jelentkezhet be az ANAF regiszterbe, és így nem igényelhet szponzorációs támogatást. 

Éljenek a szponzoráció lehetőségével! 

A Kovászna megyei vállalkozások tavaly mintegy 6 milliárd lejes üzleti forgalmat valósítottak meg, ennek 0,5 százaléka 30 millió lej, vagyis hozzávetőleg ekkora Háromszék lehetséges szponzorációs alapja – mutatott rá Debreczeni László, aki azonban pontosította, hogy ez a számítás nem veszi figyelembe a mikrovállalkozásokat vagy a veszteséges cégeket. Ugyanakkor látható, hogy óriási összeget ajánlhatnának fel adómentesen a vállalkozások.

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) igazgatója, Bereczki Kinga felhívással fordult a vállalkozókhoz, amelyben rámutat, hogy idén március végéig még bármely nonprofit szervezet korlátozás nélkül támogatható, csak április elsejétől lépnek érvénybe a szponzorálással kapcsolatos jogi módosítások, addig viszont a régi gyakorlat érvényes. A civilszervezeti vezető arra kéri a háromszéki vállalkozókat, hogy amennyiben a cégük költségvetése megengedi, a törvény változása előtt, még március végéig éljenek a lehetőséggel, és támogassanak helyi civil szervezetet. A háromszéki civil szervezetek katalógusa megtalálható a www.civek.ro oldalon. 

Kapcsolódók

Kimaradt?