Mi sül ki a kenyér áfacsökkentéséből?

Július 1-től a jelenlegi 24 százalék helyett 9 százalékra csökken a kenyér előállítási láncának áfája, jelentette be vasárnap Daniel Chiţoiu pénzügyminiszter. Az intézkedést kísérleti jelleggel, a második félévre vezetik be. A kormány az áfacsökkentéstől a sütőiparban széles körben elterjedt adócsalás visszaszorulását várja. „Minden bizonnyal jó ellenszere az adócsalásnak, hozzájárul a szürkegazdaság kifehérítéséhez” – jelentette ki a közelmúltban Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter és hasonlóan optimista szellemben nyilatkozott Victor Ponta kormányfő is.

Diószegi László, a sepsiszentgyörgyi székhelyű Diószegi Pékség tulajdonosa nem osztja a kormány derűlátását. „Nem lesz olyan mértékű pozitív változás, mint amit várnak, ezért aztán hat hónap múlva vissza fogják vonni” – jelentette ki a maszol.ro-nak.dioszegi

A vállalkozó szerint a sütőiparban valóban az átlagosnál nagyobb mértékű az adócsalás, de nem éppen olyan arányú, mint azt a kormányzat állítja. Mint mondta, a tévedés abban gyökerezik, hogy túlbecsülik a hazai kenyérfogyasztást. Egyrészt a rengeteg külföldön dolgozó miatt a lakosság valós száma alacsonyabb, mint azt a statisztikák mutatják, másrészt az egy főre eső fogyasztás évek óta folyamatosan csökken. Egyre inkább nő ugyanis az egészséges táplálkozás híveinek a száma, akik fehér kenyeret egyáltalán nem esznek, s a teljes kiőrlésűből is minimális mennyiségűt.

„Az adócsalás egyébként Erdélyre kevésbé jellemző, délen azonban van sok sütőipari cég ahol nem is ismerik a számlát és a kasszagépet. A pékségeknek előnyös az intézkedés, ám a vásárlók nem fogják megérezni az áfacsökkentést, ugyanis a kereskedők meg fogják emelni az árrést, a végtermék ára pedig változatlan marad” – nyilatkozta a háromszéki vállakozó.

Hasonló véleményen van Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök is, aki kormányfőként megvétózott egy hasonló javaslatot. „Ez konzervatívok rögeszméje, amivel egyszer már előálltak a miniszterelnökségem idején, és kimutattam, hogy semmi jó nem származna belőle. A sütőiparban dívik az adócsalás, s az áfa csökkentése nem oldja meg a problémát, ellenkezőleg, kisebb bevételt hoz az államkasszának és nagyobb nyereséget az adócsalóknak. Szerintem fordítva kellene eljárni, vagyis először visszaszorítani az adócsalást, utána pedig megpróbálni csökkenteni a kenyér árát. Az árat a piac szabja meg, ezért az áfacsökkentés nem fogja elérni a kívánt hatást” – nyilatkozta a politikus-üzletember.

Egyes szakemberek becslése szerint a sütőipari temékek mintegy 40 százaléka kerül forgalomba feketén. Az ágazat munkáltatóit tömörítő Rompan vezetői arra számítanak, hogy az áfacsökkentés következtében a feketegazdaság 20 százalékra szorul vissza a sütőiparban.kenyerkint

Victor Ponta 250 millió lejt emlegetett nemrég a költségvetésnek az áfacsökkentésből adódó bevételi kieséseként, ám reményei szerint ezt ellensúlyozni fogják a gazdaság kifehéredése által generált plusz bevételek. Ha a kormány várakozásai beigazolódnak, akkor a differenciált áfát a mezőgazdasági termékek teljes körére kiterjesztik, amint az az USL kormányprogramjában szerepel. A Pénzügyminisztérium számításai szerint azonban a tényleges kiesés idén 635 millió lejt fog kitenni, jövőre pedig, ha érvényben marad a szabályozás, 671,7 millió lejt.   

A vásárlók pénztárcája nem nagyon fogja megérezni az áfacsökkentést, abban a nem túl valószínű esetben sem. ha az maximálisan megmutatkozik majd a végtermék árában. Mivel egy romániai lakos a statisztikák szerint átlagosan évi 98 kg kenyeret fogyaszt, kilónkénti 4 lejes árral kalkulálva, ennek 16 százalékos csökkenése 63 lejes megtakarítást tenne lehetővé. Havi szinten, egy személy esetén ez 5,25 lejt jelent, ami kevesebb, mint másfél kg fehér kenyér ára.

 

Kimaradt?