Gyorsan áfanyilvántartásba veszik a cégeket, de lehetnek ennek hátulütői

Jelentősen felgyorsult a hazai vállalkozások áfanyilvántartásba vétele, ezzel az intézkedéssel az országos adóhatóság (ANAF) lényegesen tervezhetőbbé tette a cégek tevékenységét. Az intézkedésnek ellenben lehetnek hátulütői – mutatott rá Debreczeni László.

A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó rámutatott, hogy februártól a cégek már a kérelmezés napján megkapják az áfás (TVA) adószámot. Ezt követően az adóhatóság 15 napon belül ellenőrzi a kérelmet, és a nyilatkozat alapján kis, közepes vagy nagy kockázatú vállalkozásnak sorolja be a céget. Az adóhatóság többlépcsős ellenőrzés után dönti el, hogy a cég maradhat vagy sem az áfanyilvántartásban.

Debreczeni László felidézte, hogy a mostani rendszer lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, mint az elmúlt évek hírhedt 088-as formanyomtatványa alapján történő döntés. 2018-ban már egy némileg enyhített rendszert működtettek, de továbbra sem volt világos a pontozási rendszer, amely alapján döntöttek a vállalkozó megbízhatóságáról. Az áfanyilvántartásba vételt februártól egyértelműen megkönnyítették, de az új rendszernek lehetnek hátulütői is  – hívta fel a figyelmet az adótanácsadó, aki szerint mivel az új rendelkezés február elején lépett érvénybe, nincs még tapasztalat, hogy miként működik gyakorlatban a rendszer.

Hogyan működik februártól?

Egy már működő, de nem áfafizető cég online kérvényezheti az ANAF hivatalos oldalán az áfás adószámot. A cégnek ki kell töltenie egy saját felelősségre adott nyilatkozatot, és még aznap bekerül az áfanyilvántartásba. Az adóhatóság 15 napon belül ellenőrzi, a nyilatkozat alapján kis, közepes vagy nagy kockázatú vállalkozásnak sorolja be a céget, és eldönti, hogy maradhat vagy sem az áfanyilvántartásban. Ha a kockázatelemzés során nem egyeznek az adatok, értesítik az adócsalás elleni igazgatóságot, és emellett hamis nyilatkozattétel vádjával eljárás is indulhat a cég ellen.

Az új eljárásnak akkor lehet hátulütője, ha a cégtől utólag visszavonják az áfás adószámot. Példaként említette Debreczeni László, hogy ha egy cég bekerül az áfanyilvántartásba, és megvásárol egy nagyobb árukészletet, de később visszavonják az áfás adószámát, akkor az általános forgalmi adót (áfa, TVA) be kell fizetnie az államnak, ami nagy érvágást jelenthet.

Debreczeni László rámutatott: a mostani gyorsított áfanyilvántartásba kerülést követően a cég a tevékenységi területe függvényében használhatja az 19, 9 vagy az 5 százalékos áfakulcsot. Hozzátette: a gyorsított áfanyilvántartásba vétel nem vonatkozik magánszemélyekre, így a vállalkozói engedéllyel rendelkezőkre (PFA) vagy egyéni vállalkozókra (II).   

Kapcsolódók

Kimaradt?