Hivatalos: a vártnál jóval kisebb volt tavaly a gazdasági növekedés

Tavaly 4,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai terméke (GDP) az előző évhez képest - közölte csütörtökön gyorsjelentésében az országos statisztikai intézet. A kormány a tavalyi költségvetését 5,5 százalékos gazdasági bővüléssel kalkulálva fogadta el. 

A tavalyi utolsó negyedévben a GDP 4,1 százalékkal bővült a nyers adatok szerint 2017 azonos időszakához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a bővülés 4 százalék volt. A tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva a GDP 0,7 százalékkal bővült október-december között. A statisztikai intézet megerősítette, hogy 2017-ben 7 százalékkal nőtt a GDP, míg 2016-ban 4,8 százalékos volt az éves növekedés.

A statisztikai intézet visszamenőleg felülvizsgálta a tavalyi év negyedéves adatit, így az első három negyedévben a GDP-növekedés 0,1-0,2 százalékponttal alacsonyabb volt a korábban közöltnél. Megfigyelhető, hogy a második és harmadik negyedéves növekedés után az utolsó negyedévben ismét lassult a román gazdaság növekedése.

Éves összevetésben az első három hónapban 4,4 százalékkal, a második negyedévben 4,3 százalékkal, a harmadik negyedévben 3,9 százalékkal nőtt a GDP 2017 azonos időszakaihoz képest. A tavalyi 4,1 százalékos GDP-növekedés elmaradt a kormány várakozásától, amely 5,5 százalékos bővülést remélt. A kabinet az idén is 5,5 százalékos gyorsulásra építi a parlament asztalán levő, elfogadás előtt álló idei állami költségvetést annak ellenére, hogy az Európai Bizottság szerint várhatóan 3,8 százalékkal, a Világbank előrejelzése szerint pedig 3,5 százalékkal nő az idén a román gazdaság.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?