Kapzsisági adó: az Európai Központi Bank is megrótta a kormányt

A román hatóságoknak uniós kötelezettségük konzultálni az Európai Központi Bank (EKB) a bankrendszert érintő jelentősebb törvénymódosításokról, ám ezt elmulasztották megtenni a kapzsisági adóról szóló sürgősségi kormányrendelet elfogadása előtt.

Erre az EKP figyelmeztette levélben a román pénzügyminisztert. Emlékeztették Eugen Teodorovici-ot arra is, hogy a kapzsisági adó bevezetése előtt nem mérték fel a banki aktívákra kivetett illeték várható hatásait.

A hatástanulmány hiányában nem lehet kizárni azt a kockázatot, hogy ez az adó veszélyezteti a bankrendszer stabilitását. Úgy ítéljük meg, hogy a román hatóságok megszegték uniós kötelezettségüket, amikor elmulasztottak konzultálni az EKB-val a törvénymódosító rendeletről” – olvasható a levélben.

Mint írtuk, a kapzsisági adó bevezetését a Román Nemzeti Bank is kifogásolja. Mugur Isărescu kormányzó kedden a parlamentben ismét az illeték eltörlését kérte. Szerinte ez a rendelet megköti a nemzeti bank kezeit, hiszen a lej ellen irányuló esetleges piaci támadások esetén nem tehetnek semmit. Úgy vélte, a bankaktívákra kivetetett adónak a ROBOR-ral való összekötése "a nemzeti bank függetlensége elleni támadást jelent".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?