Tavaly 15,8 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában

Tavaly 15,8 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések az előző évhez képest - közölte kedden az országos statisztikai intézet.

Valamennyi ipari ágazatban növekedést jegyeztek, ezek közül a legnagyobb bővülést a tőkejavaknál, amelyek esetében az új megrendelések 18,9 százalékkal emelkedtek. Decemberben az új ipari megrendelések 4,7 százalékkal nőttek az előző év utolsó hónapjához mérten.

A statisztikai intézet szintén kedden közölte, hogy az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele tavaly 11,8 százalékkal nőtt. A legnagyobb növekedést a feldolgozóiparban jegyezték, ahol a bővülés 12 százalék volt. Tavaly az első tizenegy hónapban 3,9 százalékkal nőtt az ipari termelés 2017 azonos időszakához mérten. A decemberi és a tavalyi egész évre vonatkozó adatokat a statisztikai intézet szerdán teszi közzé.

2017-ben egész évben 8,2 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évhez képest, és akkor az egyik fő hajtóereje volt a belföldi fogyasztás után a 7 százalékos gazdasági növekedésnek. Elemzők arra számítanak, hogy akárcsak a belföldi fogyasztás, az ipari termelés növekedése is megfeleződött tavaly, így a tavalyi gazdasági növekedés az előzetes becslések szerint mintegy 4,4 százalék volt a kormány által eredetileg remélt 5,5 százalék helyett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?