Minden harmadik alkalmazott minimálbéres szerződéssel dolgozik Hargita megyében

Minden harmadik alkalmazott minimálbéres szerződéssel dolgozik Hargita megyében - derül ki a Ziarul Financiar összesítőjéből. A székelyföldi megyén kívül az országban még rengeteg olyan megye van, ahol az alkalmazottak több mint 30 százaléka minimálbéres munkaszerződéssel van bejelentve.

A legtöbb minimálbérest jegyző megye Vrancea (38 százalék), majd Suceava (37 százalék), Vasui, Ialomița (35 százalék),  Máramaros, Brăila (34 százalék), Szilágy, Hargita, Mehedinți, Teleorman, Constanța megye (33 százalék) következik. Kovászna megyében ez az arány 26 százalék, Maros megyében 28, Arad megyében 25, Szatmár megyében 28, Bihar megyében 31 százalékos.

A gazdasági lapnak nyilatkozó Oana Tufăroiu, a munkaerő-toborzásra szakosodott Humagest képviselője elmondta, nagyon sok munkaadó bár minimálbéres szerződéseket köt a munkavállalókkal, pótlékok és egyéb juttatásokkal egészíti ki a havi 1263 lejes minimálbért.

Azokban a megyékben, amelyek gazdaságilag jobban fejlettek, csökken a miminálbéres munkaszerződések száma. Bukarestben és Brassó megyében például az arány 19 százalék, Temes és Szeben megyében 21, Kolozs megyében 22 százalék.

A jelenleg jegyzett 5,5 millió alkalmazottból 1,4 millióan minimálbéres szerződéssel rendelkeznek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?