PSD-ülés lesz vasárnap: késik a költségvetés tervezetének véglegesítése

A korábban beharangozottaktól eltérően csak a jövő héten fogadja el a kormány az idei költségvetés tervezetét. Előbb ugyanis a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea a PSD önkormányzati vezetőivel szeretné megvitatni a számokat – értesült a HotNews.

A portál információi szerint vasárnap ülésezik a nagyobbik kormánypárt végrehajtó bizottsága, amelyen ismertetik a PSD helyi politikusaival a 2019-es büdzsé tervezetét. Így elmarad az eredetileg szombatra tervezett kormányülés a büdzsé számainak véglegesítéséről.

A halasztás oka, hogy a nagyobb városok polgármesterei (köztük PSD-s elöljárók) keveslik a helyi önkormányzatok számára idénre előirányzott összegeket. A Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetői a héten több alkalommal is tárgyaltak a kormánnyal a költségvetés tervezetéről, de kérésük nem teljesült.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere kifejtette, hogy tavaly 28 millió eurót veszített az erdélyi nagyváros. Ha idén is ennyivel kevesebb lesz a költségvetés, akkor Kolozsvárnak - akárcsak a többi nagyvárosnak - le kell mondania olyan fontos projektek megvalósításáról, mint a bölcsődék, felüljárók, parkolók építése, új parkok létesítése vagy a forgalom gördülékenységét elősegítő fejlesztések.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter eredetileg azt ígérte, hogy kedden nyilvánosságra hozza a kormány a költségvetési törvény tervezetét. Utóbb arra tett ígéretet, hogy szerdán délben a jogszabály felkerül a minisztérium honlapjára. Végül ez sem történt meg, mert – vélhetően a polgármesterek által támasztott igények miatt – a számokat még nem sikerült véglegesíteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?