A vártnál nagyobb a román gazdaság tavalyi növekedése

A román gazdaság tavaly 0,7 százalékkal nőtt 2011-hez képest, a március eleji, legutóbbi előrejelzéskor még 0,3 százalékos növekedést közöltek – derült ki szerdán a statisztikai intézet közleményéből.gazd

A statisztikai intézet már másodszor igazította ki a gazdasági növekedésre vonatkozó adatokat, miután az idei első, február közepi közléskor 0,2 százalékos növekedést valószínűsített, majd március elején 0,3 százalékos növekedést jelentettek be. A statisztikai intézet becslése szerint 587,499 milliárd lej (133,5 milliárd euró) volt a GDP értéke tavaly.

A legújabb kiigazított növekedés is elmarad azonban a várakozásoktól, hiszen a román kormány eredetileg 1,9-2,3 százalékos növekedésre számított, majd többször is csökkentették a várakozásokat. Legutóbb 1 százalékos növekedéssel számoltak.

A statisztikai intézet szerint az adatok a tavalyi negyedik negyedévi eredmények véglegesítése miatt módosultak. 2012 utolsó negyedévében 1,1 százalékos gazdasági növekedést jegyeztek 2011 hasonló időszakához képest, miután a statisztikai intézet korábban még csak 0,1 százalékos növekedésről számolt be a szóban forgó időszakban.

A kormány előrejelzése szerint az idén 1,6 százalékkal nő a gazdaság.

Kimaradt?