Cseke Attila: saját uniós pályázati keretet kér az RMDSZ a megyei önkormányzatoknak

A megyeszékhelyeknek elkülönített pályázati keretekhez hasonlóan a megyei tanácsoknak is legyen külön pályázati keretük a következő uniós költségvetési időszakban – az RMDSZ javaslatáról Cseke Attila szenátor, az szövetség Bihar megyei szervezetének elnöke beszélt szerdán Nagyváradon.

Helyesnek tartják és támogatják, hogy a következő, 2021–2027-es uniós költségvetési időszakban megtartsák a megyeszékhelyeknek elkülönített, pályázható összegeket, és ugyanilyen források elkülönítését javasolják a megyei tanácsok részére is, mondta az RMDSZ szenátora. Ez a javaslat az RMDSZ februári, kolozsvári kongresszusán kerülhet be a szövetség programjába.

Cseke tájékoztatása szerint a határon átívelő (ROHU) programok mellett a Regionális Operatív Programon (POR) keresztül sikerült a legtöbb uniós támogatást lehívni Romániában, a 2014–2020-as időszakában pedig a megyeszékhelyeknek különítettek el pályázható összegeket, melyekre versenytársak nélkül pályázhattak. Nagyváradnak például 36,1 millió lej, Kolozsvárnak 45,2 millió lej, Temesvárnak pedig 55,9 millió euró volt a felső pályázati kerete, azonban az összegeket átirányíthatták azokról a városoktól, melyek nem éltek a lehetőségekkel, így Nagyvárad jelenleg 70 millió eurónyi pályázati pénzt nyert el.

A Bihar Megyei Tanács ugyanakkor versenyhelyzetben, a 2016-os választás óta 65 millió euróra pályázott sikeresen, mondta Cseke Attila. Hozzátette: Bihar kivételes helyzetben van, mert itt például az összes kulturális intézmény a megyei önkormányzathoz tartozik, de más megyékben is fontos intézmények, például kórházak fenntartói. Fontosnak tartják tehát, hogy a következő költségvetési időszakban a megyei önkormányzatok számára is biztosítsanak csak általuk pályázható forrásokat.

A több mint hatszázezer lakosú Bihar megyében több mint négyszázezren élnek vidéki településeken, számukra is biztosítani kell a fejlesztési lehetőségeket, tette hozzá a szenátor. A politikus Corina Creţu uniós biztos nyilatkozatát is idézte, amely a regionális alapok húsz százalékát tartják fenn a megyeszékhelyeknek 202 –2027 között. Cseke Attila azt is elmondta: a saját pályázati keretek biztosításáról az EU költségvetésének elfogadása után, az Európai Bizottsággal kell majd tárgyalni.

Cseke Attila az idei költségvetésről elmondta: az RMDSZ javaslatai szerint a jövedelemadónak teljes egészében helyben kellene maradnia, az önkormányzatok minimális költségvetésében 800 lejjel kellene számolni lakosonként a tavalyi 750 lej helyett, mondta a szenátor. Egyetlen helyi vagy megyei önkormányzat se kapjon a tavalyi összegnél kevesebb pénzt a központi költségvetésből, továbbá az észak-erdélyi autópálya építésére is különítsék el a szükséges összegeket. Cseke Attila szerint Biharban ez most különösen fontos, hiszen 2020 előtt el kellene készülnie a határig tartó, valamivel több mint öt kilométeres autópálya-szakasznak, különben nem lesz mivel összekötni a Magyarországon épülő sztrádát.

Kapcsolódók

Kimaradt?