Hatalmas pénzeket veszített az állam a decemberi adóügyi rendelettel

Nemcsak a bankok részvényeit sújtotta a tavaly decemberben sürgősségi kormányrendelettel meghozott adóügyi intézkedések, hanem maga az állam is nagyot veszített a bukaresti tőzsdén.

Az állami részesedéssel bíró vállalatok részvényei 2018. december 18. és 2019. január 28. között 14 százalékot estek, ez konkrét összegek szintjét 5 milliárd lejes veszteséget jelent a Ziarul Financiar számításai alapján. A HotNews adatai szerint a kormány tavaly az állami vállalatoktól 5,5 milliárd lejes osztalékot "hajtott be".

Az említett időszakban (december és január között) a Transelectrica portfóliójának értéke 12,7 százalékot, a Petromé 7,3 százalékot, a Nuclearelectricáé 18,5 százalékot, a Romgazé 19,9 százalékot, az Electricáé 11,2 százalékot esett. A legnagyobb vesztes a 70 százalékos állami részesedéssel bíró Romgaz. Nemcsak amiatt, hogy mert forgalmának 2 százalékát kell ezentúl befizetnie az államkasszába, hanem mert a kormány a decemberi sürgősségi kormányrendelettel megawattonként 68 lejen fagyasztotta be a gáz értékesítési árát. A tavalyi év első kilenc hónapjában a Romgaz 79,88 lejes áron értékesítette a gázt.

A 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet a többi között külön illetéket vetett ki az energia-, a távközlési- és a bankszektor szereplőire.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?