Szabályozzák az áram és a gáz árát. Mi lesz azokkal, akik szolgáltatót váltottak?

2022-ig szabályozza az elektromos energia árát a kormány – a decemberben meghozott döntés fontos pontjait kedden ismertette az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE).

A dokumentum szerint legalább 2022. február 28-ig a lakossági fogyasztók számára a földgáz árát is maximalizálják. Az ANRE ár- és ajánlat-összehasonlító programot bocsátott azon fogyasztók rendelkezésére, akik a szolgáltató-váltás mellett döntöttek.

Korábban az ANRE alelnöke, Nagy-Bege Zoltán elmondta, az elektromos energia esetében az árszabályozás miatt idén nem drágul az áram, ám jövő évben már elképzelhető áremelés. A gáz esetében a piaci ár jelenleg 110-120 lej körül mozog megawattonként, ezt a kormány április elsejétől megawattonként 68 lejen maximalizálja.

A közlemény szerint azok, akik a szabadpiacon lévő valamely más szolgáltatót választották és elhagyták az árszabályozott szolgáltatót, visszatérhetnek a hatóságilag szabályozott árakra. "Azoknak a fogyasztóknak, akik a szabadpiacról visszatérnének a hatóságilag szabályozott villamosenergia-piacra, kéréssel kell fordulniuk a területileg illetékes végső szolgáltatóhoz" - írja a közlemény.

A dokumentum szerint hasonlóan kell eljárni a földgáz esetében is, és a jelenlegi szolgáltatónak törvényes kötelessége, hogy a fogyasztó kérésére megnevezze azt a szolgáltatót, amely államilag szabályozott áron szállítja a gázt.

A 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet külön illetéket vetett ki az energia-, a távközlési- és a bankszektor szereplőire. Az energiaiparban ez az illeték a forgalom 2 százaléka, míg a távközlésben 3 százaléka a korábbi 0,2-0,4 százalékhoz képest.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?