Pórul járt Háromszéken egy törvénytelen sertéskereskedő

Törvénytelen sertéskereskedőt értek tetten a háromszéki hatóságok.

Elkoboztak és feláldoztak 38 disznót, a Vrancea megyei kereskedőt pedig borsos pénzbírsággal sújtották. Az esetről a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője számolt be lapunknak. Sikó Barabási Sándor emlékeztetett, hogy az ország több megyéjében jelen lévő afrikai sertéspestis járvány miatt szigorú szabályok rendelkeznek a sertés kereskedésre és szállításra. A háromszéki hatóságok közuti ellenőrzésekkel próbálják megakadályozni, hogy a megyébe behurcolják a disznóállományt fertőző betegséget.

A Kovászna megyei rendőrség egy ilyen ellenőrzés során Kézdivásárhely közelében állított meg hétvégén egy Vrancea megyei kisteherautót, amelynek rakterében 38 élő disznót találtak, az autó vezetője pedig semmilyen kísérő dokumentumot nem tudott felmutatni az állatokról. A rendőrség azonnal riasztotta az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságot, amelynek szakemberei megállapították, hogy a sertések közül 11-nek volt azonosító fülszáma, a többi 27 be sem volt jegyezve. Sikó Barabási Sándor szerint az autó vezetője semmilyen dokumentummal nem rendelkezett, amivel igazolni tudta volna az állatok eredetét, nem volt szállítási engedélye és azt sem tudta igazolni, hogy a járműt fertőtlenítették, ami a sertésszállítmányok esetében kötelező.

A Vrancea megyei sofőr bevallotta, hogy a 38 disznót Maros megyében cserélte el a tulajdonában lévő 6 szarvasmarhával. Mint kiderült a 6 szarvasmarhára sem rendelkezett semmilyen hivatalos dokumentummal. A hatóságok tovább nyomoztak az ügyben és kiderült, hogy a 11 azonosító fülszámmal rendelkező sertés egy Bihar megyei gazdánál van bejegyezve, azok eladásáról nem értesítették a helyi állatorvost. A háromszéki hatóságok riasztották a törvénytelen sertéskereskedés ügyben érintett Vrancea, Maros és Bihar megyei hatóságokat, hogy minden érintett helyszínen vizsgálják meg az ügy körülményeit.

Sikó Barabási Sándor szerint a kereskedőtől elkobzott 38 sertést feláldozták és elhamvasztották. Azt megelőzően vért vettek az állatoktól, hogy megállapítsák fertőzöttek-e afrikai sertéspestissel. Emellett a Vrancea megyei sofőrt 7200 lejre bírságolták. Ezzel párhuzamosan a Vrancea megyei hatóságok megvizsgálták a sofőr gazdaságát, ahol további 26 azonosító fülszám nélküli sertést találtak, amiért újabb bírságot róttak ki az illetőre.

Kimaradt?