Mi vár a romániai munkavállalókra, ha a britek kilépnek az EU-ból?

Ha lesz megállapodás, ha nem, veszítenek a romániai munkavállalók azzal, ha a britek kilépnek az Európai Unióból – mutatott rá Szőcs Izabella jogász, a kolozsvári Közgazdaság és Gazdálkodástudományi egyetem tanársegéde. Szájbarágós kisinterjú.

A brit alsóház múlt héten leszavazta a kilépési megállapodást, új feltételrendszert akarnak. Hogy tisztázzuk, ameddig nem lépnek ki ténylegesen a britek az Európai Unióból, maradnak az EU-ban érvényes munkavállalásra vonatkozó előírások? Ezeknek az előírásoknak mi az alapgondolata?

Igen, ameddig a tényleges kilépés nem történik meg, ugyanolyan munkavállalói jogok illetik meg a romániaiakat, akik Nagy-Britanniában dolgoznak, mintha mondjuk ezt Franciaországban vagy Németországban tennék. Vagyis a szabad munkavállalás joga még ugyanúgy érvényes Nagy-Britanniában is. A szabad munkavállalás nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ugyanolyan szabadon vállalhatunk munkát azokban az országokban, amelyek tagjai az uniónak, mintha ezt az állampolgárságunk szerinti tagállamunkban tennénk. Ez hatalmas előny. Aki már szembesült azzal, hogy mennyi papírmunkával és mindenféle engedélyek beszerzésével jár például Amerikában legálisan munkát vállalni, az tudja, mekkora előnyt jelenthet a szabad munkavállaláshoz való jog.

Van néhány tagállam, amely kis megszorításokkal él, gondolok itt arra, hogy be kell jelentenünk a lakcímünk, kérvényeznünk kell a társadalombiztosítási azonosító számot, hogy munkát tudjunk vállalni, de ezek nagyon minimális elvárások ahhoz képest, hogy mit kérnek az európai országok a nem EU-s tagállamokból érkezőktől, vagy ahhoz képest, hogy mit kértek az európai országok egymástól, amíg egyáltalán nem volt EU.

Még lovagolnék azon, hogy mit jelent a szabad munkavállaláshoz való jog. Hogy tudjuk, mit veszítünk.

A jog szerint nem diszkriminálhatnak állampolgárságom alapján munkavállaláskor. Ha például román állampolgárként egy másik tagállamban szeretnék munkába állni, akkor ugyanolyan munkakörülmények között, ugyanakkora fizetésért tehetem ezt meg, mint egy ottani állampolgár. Néhány kivétel mégis van, ezeket leginkább a közszférában alkalmazzák. Elképzelhető, hogy előnyben részesítik, vagy kizárólag az ottani állampolgároknak biztosítanak bizonyos közalkalmazotti státust, ilyen lehet bizonyos államokban a rendőri munka. De ezek kivételes esetek, az alaphelyzet az, hogy nem szabad diszkriminálnom a más tagországból érkezőket, amikor munkavállalásról van szó. Figyelem, a szociális támogatások esetében a tagállamoknak nagyobb a hatáskörük, ott már nagyobb hangsúlyt kaphatnak a tagállamok által megszabott feltételek.

Ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az unióból, akkor teljes mértékben ők fogják megszabni, hogy milyen feltételek mellett vállalhatunk ott munkát?

Igen, ebben a helyzetben ők fogják megszabni, hogy milyen jogokat biztosítanak az uniós vendégmunkásoknak. Teljesen olyan lesz, mintha például európaiként Amerikában akarnék munkát vállalni, sőt lehet, hogy még szigorúbbak, hiszen az unió és Amerika között már vannak a munkavállalásra vonatkozóan megállapodások.

De nem hiszem, hogy megállapodás nélkül fognak kilépni a britek. Nagy-Britanniában több millió más tagországból érkező munkavállaló dolgozik, ők mind-mind hozzájárulnak a brit jóléthez, nem hiszem, hogy jót tenne az országnak egy magállapodás nélküli forgatókönyv.

Theresa May brit miniszterelnök bejelentése szerint az eddigi tervekkel ellentétben ingyenes lesz a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok számára a brit EU-tagság megszűnése utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése, és akik már befizették a díjat, visszakapják pénzüket. Az eddigi tervek alapján a letelepedési engedélyért folyamodó felnőtteknek 65 font, a 16 évnél fiatalabbaknak 32,50 font eljárási díjat kellett volna fizetniük. (MTI)

Ha a britek megállapodással is lépnek ki az unióból, nagy valószínűséggel a munkavállalókkal szembeni követelmények nagyobbak lesznek a jelenleginél.

Biztosra vehető, hogy szigorítani fognak a munkavállalás feltételein, ez nem kérdés, nem lesz annyira egyszerű, mintha mondjuk Németországba mennék munkát vállalni. Visszatérve az ott élő és dolgozó nem brit, ám uniós állampolgárokra: fontos, hogy ezek a személyek ne veszítsék el az aktuális jogaikat, hogy számunkra ne állítsanak fel olyan korlátokat, amely meg fogja nehezíteni az ottlétüket. Ez nagy érvágás lenne a brit gazdaságnak.

Csakhogy legyen fogalmunk arról, mit jelent, ha egy ország a saját hatáskörébe veszi, hogy kit enged be munkavállalóként az országba: ha például valaki Izraelben vállal munkát, több évig nem hagyhatja el az országot, mert különben elveszíti a munkavállalói státusát. Nem árt látni, tudatosítani, hogy EU-n kívül nagyon durvák tudnak lenni ezek a követelmények.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?