A BNR cáfolja a ROBOR manipulálásával kapcsolatos vádakat

Cáfolja a Román Nemzeti Bank (BNR) sajtószóvivője, Dan Suciu Daniel Zamfir ALDE-szenátor nyilatkozatát, miszerint a kereskedelmi bankok közös megegyezés alapján, a jegybank  „tudomásával és közreműködésével" manipulálják a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatlábat, az úgynevezett ROBOR-t.

 „Biztosítok mindenkit afelől, hogy legalábbis tudomásom szerint soha nem léteztek ilyen manipulálásra vonatkozó javaslatok" nyilatkozta a szóvivő az AGERPRES hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szenátora  „nem érti, nem akarja érteni" a mechanizmust,  „vagy szándékosan zavart kelt" a téma kapcsán.



Hozzátette,  „ugyanaz a két-három személy" néhány éve folyamatosan támadja a jegybankot, zavart keltve az emberekben és veszélyeztetve a pénzügyi stabilitást.

Arra a kérdésre, hogy a BNR-t vezető Mugur Isărescu elmegy-e az ALDE-s szenátor által kilátásba helyezett parlamenti meghallgatásra, Dan Suciu azt mondta, a jegybank mindig nyitott a tárgyalásra, de ez nagyban függ attól is, hogy  „valós-e a probléma", amellyel megkeresik. 

Daniel Zamfir ALDE-szenátor egy vasárnapi sajtótájékoztatón felszólította a Román Nemzeti Bankot, változtasson a ROBOR napi megállapítására szolgáló mechanizmuson, amellyel jelenleg  „mesterségesen felfújják a törlesztőrészleteket".  „A ROBOR egy bankok közötti megállapodás, és nem a szabad piac eredménye, ahogyan azt oly sokszor próbálják elmagyarázni nekünk a BNR illetékesei. Ez a megállapodás arra szolgál, hogy a kereskedelmi bankok fedezzék a pénzügyi spekulációkból származó veszteséget, amelyet ily módon azokon hajtanak be, akik lejben vettek fel hitelt" fogalmazott Zamfir. 

Mint mondta, a BNR-nek jogában áll korlátozni, csökkenteni a ROBOR-t,  „de amikor akar, közbelép, amikor meg nem akar, nem lép közbe".  „Amikor segíteni akarta Băsescut, Mugur Isărescu közbelépett, és alacsony szinten tartotta a ROBOR-t. Most ha a Dăncilă-kormány nem tetszik neki, nem tud közbelépni?" tette fel a kérdést.

A kisebbik kormánypárt szenátora hozzátette, a birtokában levő informácók és dokumentumok alapján január végén meghallgatásokat kezdeményez az ügyben a parlamentben, tervei szerint a felsőház gazdasági szakbizottsága elé hívják többek között a jegybank elnökét, Mugur Isărescut, valamint a versenytanácsot vezető Bogdan Chiriţoiut is. Zamfir azt állítja, olyan iratok kerültek a birtokába, amelyek kapcsán még 2008-ban vizsgálatot indított a versenytanács, de  „eltussolták" az ügyet, 2011 óta nem foglalkoznak vele. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?