Részvételi költségvetés Nagyváradon: magyar kezdeményezésű pályázatokra is lehet még szavazni

Még néhány napig szavazhatnak a nagyváradiak azokra a lakossági projektekre, amelyet a helyi költségvetésből finanszíroznak. A voksolás január 20-ig tart. A szavazást regisztrációval, de akár Facebookos-belépéssel is megoldható. Olyan projektek is versenybe szálltak, amelyeket magyarok kezdeményeztek. 

Nagyváradon tavalyelőtt hirdették meg először azon lakossági projektek versenyét, melyet a helyi költségvetésből támogat majd a nagyváradi önkormányzat. A második, 2018-as kiírás on-line szavazása január 20-áig tart, az interneten érkezett voksok felerészben számítanak a projektek értékelésénél. Közmeghallgatásokon is lehet majd szavazni, és az online és offline szavazatok alapján dől majd el, melyik lesz az a tíz pályázat, melyre legtöbb 1,5 millió eurót fordíthat majd a városvezetés. Tavaly egyébként kínos pillanata volt a versenynek, amikor menet közben változtattak a játékszabályokon, és bevezették a közmeghallgatásokon való szavazást a kezdetben csak on-line meghirdetett voksolás mellett.

Több tucat projekt szállt versenybe

Idén nem minden kategóriába érkezett projekt, a meghirdetett 8 kategória közül 2, az egészségügy és a szociális infrastruktúra üresen áll. Összesen 52 projekt száll versenybe.

Az utcák, zöldövezetek, sétányok stb. kialakításának kategóriájában a hat projekt közül a Bihar Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház parkolójának kialakítására benyújtott projekt vezet jelenleg 592 szavazattal, a becsült költség a maximálisan elnyerhető 200 ezer euró. A játszóterek és zöldövezetek kialakításának kategóriájában 17 pályázatot találunk, itt 428 vokssal a Biharpüspöki negyedben megépítendő sport- és szabadidőpark vezet, ennek kialakítására szintén 200 ezer euróra pályáztak. A mobilitást és közlekedésbiztonságot célzó négy projekt közül toronymagasan, 1584 vokssal vezet az a pályázat, melynek keretében mintegy 100-120 kivilágítatlan nagyváradi gyalogátkelőhelyet jelölnének ki ledlámpákkal.

A közterületek kialakítására 14 pályázat érkezett, első helyen 511 szavazattal öt környezetbarát és öntisztító toalett beszerzése és felszerelése szerepel, melyeket a város forgalmasabb pontjain helyeznének el a pályázók. A költségeket 150 ezer euróra becsülték. Bár első pillanatban ez viccesnek tűnhet, tudni kell, hogy Nagyváradon az önkormányzat tavaly bezáratta a nyilvános illemhelyeket, azt az erősen vitatható „tanácsot” adva mind a váradiaknak, mind a turistáknak, hogy szükségeik elvégzésre az éttermekbe, bárokba térjenek be...

A kulturális projektek közül három nappal a voksolás vége előtt a nagyváradi neológ zsidó temető felújításának terve vezet 554 szavazattal, ebben a kategóriában hét projekt szerepel. A digitalizálás kategóriában benyújtott négy projekt közül 308 szavazattal vezet az a projekt, mely lehetővé tenné az on-line kérvények benyújtását a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalhoz.

Az RMDSZ is rástartolt

Az internetes voksoláson szavazataikkal támogathatják azokat a projektet, amelyeket a nagyváradi RMDSZ tagjai nyújtottak be vagy támogatnak – hangzott el csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet a nagyváradi RMDSZ-szervezet elnöke, Meleg Vilmos, ügyvezető elnöke, Botházy Nándor valamint Pető Dalma és Kis Gábor önkormányzati képviselők tartottak. Minden on-line szavazat számít a magyar közösség számára fontos projekteknek – hangsúlyozta Botházy Nándor. Hozzátette, bár tavaly két nyertes pályázatot is elkönyvelhettek (a Templom tér és a váradhegyaljai kultúrház felújítása), azok kivitelezésének egyelőre nem kezdtek neki.

Pető Dalma kezdeményezőként a biharpüspöki park kialakításakor leadott voksokat köszönte meg, és kért további támogatást, Kis Gábor a nagyváradi vár észak-keleti oldalán kialakítandó buszparkoló létrehozására, Meleg Vilmos pedig az egykori nagyváradi 0 meridánnak emléket állító pályázat támogatására biztatott. A kezdő délkör ugyanis 1464 és 1667 között a nagyváradi váron futott át. Mint elhangzott, Kolombusz hajóján is megtalálható volt az úgynevezett Tabula Varadiensis egy példánya, mely a Vitéz János nagyváradi püspök által létrehozott csillagvizsgáló megfigyeléseit is tartalmazta.

Kapcsolódók

Kimaradt?