Kamatmentes kölcsön: megvan a garancialap felső határa

Egymilliárd lejben szabta meg a kormány a fiataloknak nyújtott hitelprogram (Fektess magadba) garanciaalapjának felső határát. Az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén fogadta el a kabinet.

A határozattervezet indoklása értelmében az egymilliárd lejes felső határt az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottsággal való egyeztetés alapján szabták meg, figyelembe véve a 2018 októberében elindított program eddigi és a következő években várható sikerét, illetve a lehetséges kedvezményezettek és a jelentős bankpiaci szereplők által tanúsított fokozott érdeklődést. 

A Fektess magadba program keretében kamat nélkül igényelhetnek hitelt olyan 16 és 26 év közötti fiatalok, akik tanulmányaikat folytatják, vagy az oktatási minisztérium által akkreditált képzésben vesznek részt, illetve olyan 26 és 55 év közötti személyek, akik tanulnak vagy szakmai átképzésen vesznek részt. Előbbi kategóriába tartozók 40 ezer lejig, utóbbi kategóriába tartozók 35 ezer lejig terjedő kamatmentes hitelt igényelhetnek. A program haszonélvezői román állampolgárok lehetnek, akiknek az országban van az állandó lakhelyük.

2018-ban 600 millió lejt szánt a kormány erre a programra. Októberi elindításától 2400 igénylést jegyeztek, amelyek közül 1350-et hagytak jóvá - közölte a kabinet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?