Energiaválságot okozott az országban az olténiai bányászok sztrájkja

Jelentős villanyáramimportra szorul Románia az Oltenia Energetikai Komplexum bányászainak hatodik napja tartó sztrájkja miatt. Anton Anton energetikai miniszter sütörtökön tárgyalni készül a munkabeszüntetőkkel.

Sorra leálltak csütörtök reggel a rovinari-i hőerőmű egységei szénhiány miatt. Hamarosan leáll az energiatermelés a turceni-i, a craiovai és az ișalnițai hőerműnél is, mert fogytán vannak a széntartalékaik. A helyzetet az Oltenia Energetikai Komplexum bányászainak hatodik napja tartó sztrájkja idézte elő, következménye pedig az, hogy Románia jelentős villanyáramimportra szorul, mert a komplexum hőerőműi az ország energiaszükségletének egynegyedét állítják elő.

Olt megyében tízezer bányász sztrájkol péntek óta. A munkabeszüntetés spontánul indult az állami vállalatnál, nem a szakszervezet kezdeményezte, vezetőiben nem is bíznak az alkalmazottak. A bányászok 1600 lejes (45 százalékos) bruttó fizetésemelést és üdülési jegyeket követelnek, jelenleg a nettó bérük 2000 és 2500 lej közötti összeg.

A vállalat igazgatója, Sorin Boza legfeljebb tizenkét százalékos emelést tudott ajánlani, azt is csak a termelésben dolgozóknak – ez az ajánlatot a sztrájkolók elutasították. A Hotnews szerint Anton Anton energetikai miniszter nem volt hajlandó tárgyalni a bányászokkal a követeléseikről. Csütörtökön azonban úgy döntött, hogy a helyszínen – Târgu Jiuban – tárgyal a képviselőikkel, majd sajtótájékoztatót is tart.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?