Újabb csúcson az euró: szerdán sem állt meg a lej zuhanása

A legutóbbi hat munkanap alatt immár ötödször került történelmi mélypontra a lej az euróval szemben: a jegybank által közölt középárfolyam szerint egy euró 4,6830 lejt ért szerdán.

A román fizetőeszköz 0,02 százalékkal gyengült az előző napi árfolyamhoz képest. A múlt héten szerdától a lej három egymást követő napon is történelmi mélypontra került az euróval szemben. Hétfőn az árfolyam-növekedés megtorpant, majd kedden újabb csúcsot (4,6822 lej) ért el.

A román valuta az idei év első napjaiban többször gyengült. A lej esését elemzők a romániai pénzpiacon tapasztalt feszültségekkel magyarázzák, miután a kormány tavaly év végén úgynevezett kapzsisági adót vetett ki a bankokra. Ezt az adót azon pénzintézeteknek kell fizetniük, amelyek 2 százalékot meghaladó bankközi hitelkamatlábat (ROBOR) alkalmaznak. Az illeték a bank eszközeinek 0,1 százalékától indul és a ROBOR jelenlegi, 3 százalékot meghaladó szintjénél eléri a 0,3 százalékot.

Az intézkedést egyelőre nem alkalmazzák, mivel még nem készültek el az alkalmazási normák, de a tőzsdén több bank részvénye máris mintegy 10 százalékkal csökkent. Az intézkedést élesen bírálta Mugur Isărescu jegybankelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?