A Transilvania Banknak is betette az ajtót a miniszterelnök gazdasági tanácsadója

Ismét piros betűs napnak nézett elébe a bukaresti értéktőzsde hétfőn.

A kormány sebtében meghozott adóügyi intézkedéseinek decemberi bejelentése óta a bukaresti tőzsde rendszeresen mínuszban zár. Hétfőn a veszteség 4,23 százalékos volt, miután Darius Vâlcov, a miniszterelnök gazdasági tanácsadója bejelentette, a bankokra sürgősségi kormányrendelettel kivetett kapzsisági adót szemeszterenként és nem egy évre számolják. Ez azt jelenti, hogy az adóval járó kiadások a bankok számára jóval nagyobbak lesznek, mintha éves szinten számolnák.

Hétfőn a bejelentésre a tőzsdén a Transilvania Bank részvényei 9,58, a BRD részvényei 6, a BCR-t is magába foglaló Erste Group Bank részvényei 1,93, a Patria Bank részvényei pedig 6,93 százalékot estek.

A januártól életbe lépő adóügyi intézkedések miatt a Transilvania részvényei közel 30 százalékot, a BRD részvényei 23,6 százalékot zuhantak. A lakossági energiaárak szabályozására is kiterjedő rendelet miatt a Romgaz részvénye 20,5, a Nuclearelectrica részvénye 21,4 százalékot esett. A telekommunikációs cégekre is kivetett adó a Digi részvényeit 9 százalékkal tette olcsóbbá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?