A vártnál erősebben csökkent az euróövezet ipari termelése novemberben

A vártnál erősebben csökkent az euróövezet ipari termelése novemberben, ami végképp szertefoszlatja azokat a reményeket, hogy felpattan a növekedés a gyenge harmadik negyedéves teljesítmény után. 

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által hétfőn kiadott jelentés szerint, naptári kiigazítással számolva, éves összevetésben 3,3 százalékkal esett vissza az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, havi szinten pedig naptárhatással és szezonális kiigazítással számolva 1,7 százalékos csökkenést mértek novemberben. Ennél nagyobb havi szintű visszaesést legutóbb 2016 februárjában mértek, akkor 2,1 százalékosat. 

Elemzők éves összevetésben 1,5 százalékos csökkenésre számítottak az előző havi 0,1 százalékos növekedés után. Havi szinten 2,3 százalékos visszaesést vártak az októberben mért 1,2 százalékos emelkedés után.  Az ipari termelés jelentős csökkenése felerősítette azokat az aggodalmakat, hogy több nagy euróövezeti gazdaság, így Németország és Olaszország is technikai recesszióba kerülhetett a negyedik negyedévben.  

Az Európai Unió 28 tagállamában októberhez képest szintén 1,2 százalékkal, tavaly novemberhez képest pedig 2,2 százalékkal csökkent az ipari termelés. Októberben az unióban 1,3 százalékkal bővült az ipari termelés éves összevetésben, míg havi szinten 0,1 százalékos volt a növekedés. Novemberben havi összevetésben a legnagyobb mértékben Észtországban nőtt az ipari termelés, 4,5 százalékkal, Görögországban 3,1 százalékkal, Máltán pedig 2,6 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Írországban mérték, 7,5 százalékosat, majd Portugália következik 2,5 százalékkal, valamint Németország és Litvánia 1,9-1,9 százalékkal. 

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Észtország ipari termelése nőtt, 7,9 százalékkal, a sorban következő Lengyelországban 5,3 százalék, Magyarországon pedig 3,5 százalék volt a növekedés. A legerősebb visszaesést Írországban mérték, 9,1 százalékot, Németországban 5,1 százalékot, Portugáliában pedig 2,9 százalékot.

Kapcsolódók

Kimaradt?