Csúsztat a miniszter a lehívott uniós alapokkal kapcsolatban

Nem teljesen fedi a valóságot az európai alapokért felelős miniszter keddi nyilatkozata, miszerint Románia a rendelkezésére álló európai alapok 26 százalékát, azaz mintegy 8 milliárd eurót hívott le 2017-2018 -ban – írja a Ziarul Financiar. A gazdasági lap szerint nemcsak Rovana Plumb számítási módszere, hanem a közölt adatok is kérdéseket vetnek fel.

„Ne felejtsük el, hogy Románia két év alatt érte el 26 százalékos rátát. Ez mintegy nyolcmilliárd eurót jelent, amelyet beruházásokra költöttek, az állampolgárok, a helyi hatóságok és az üzleti környezet hasznára” – hangoztatta a miniszter. Közlése szerint az uniós támogatásokból többek között mintegy 12 000 kis- és középvállalkozás részesült, 24 700 új munkahely jött létre, 110 000 munkanélküli átképzését támogatták, közülük 58 000-nek már sikerült is új munkahelyet találnia. 200.000 fiatal munkahelykeresését segítik, 133 000 személy részesült valamilyen szakmai képzésben.

„Az infrastruktúra területén 400 millió euró jutott a metróhálózat bővítésére, úthálózatra egy 3,8 milliárd eurós szerződésünk van aláírva és további 1,4 milliárd euróra nyújtottunk be pályázatot. A vasút fejlesztésére egy 2,3 milliárd euró szerződésünk van aláírva, környezetvédelemre, víz- és csatornahálózatra 4,7 milliárd eurót pályáztunk” – sorolta a miniszter. Rovana Plumb szerint 2017-ben az uniós pályázatok 5 százalékát sikerült leszerződni, ez a szám most 71 százalék. „Románia egyetlen eurót sem vesztett el a folyó pénzügyi ciklusban” – fogalmazta meg következtetését az európai alapokért felelős tárcavezető.

Hol a hiba a számításnál?

A ZF szerint Rovana Plumb által ismertetett sikeres lehívási mutató (abszorciós ráta) olyan összegeket is magában foglal, amelyeket a többi között előfinanszírozásra, időközi kifizetésekre fordítottak, holott a rátának csak a véglegesen kifizetésekre kellene vonatkoznia. Az említett két évben előfinanszírozásra 1 milliárd eurót, az időközi kifizetésekre 6 milliárd eurót fordított Románia. Ez azt jelenti, hogy a végső, ténylegesen elszámolt összeg csupán 1 milliárd euró a miniszter által hangoztatott 8 milliárd helyett. 

Ha Rovana Plumb adatai után megyünk, Romániának csak 2018 decemberében 1,5 milliárd eurót sikerült lehívnia. A minisztérium adatai szerint 2018. december 1-ig az ország 6,2 milliárd eurót kapott az EU-tól, ami azt jelenti, hogy a különbözetet a múlt év utolsó hónapjában sikerült összehozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?