Enyhén nőtt a feketepiac aránya a dohánypiacon

Enyhén, a teljes fogyasztás 15,4 százalékra nőtt a feketepiac aránya 2018 novemberében a román dohánypiacon. Ez 0,1 százalékkal haladja meg az egy hónappal korábban regisztrált szintet olvasható ki a Novel Research tanulmányából.

A törvénytelen cigaretta kereskedelem aránya 16,3 százalék volt 2018-ban, 0,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ileana Dumitru, a British American Tobacco képviselője „meglepőnek” nevezte a kormány döntését, hogy felüladóztassa a törvényes piacot és a korrekt fogyasztókat, mert szerinte, ez a csempészés további növekedéséhez fog vezetni.



Hasonló véleményt fogalmazott meg Gilda Lazăr, a JTI Romániáért, Moldováért és Bulgáriáért felelős igazgatója, aki abban reménykedik, hogy az illetékek növelése mellett a kormány fellép az illegális cigarettakereskedelem ellen is. A szakemberek elmondták, a pénzügyminiszter bejelentése szerint, az elmúlt évek 2-3 eurós illetéknövekedése helyett, idén január 1-jétől 10 eurós növekedés várható, ami a legnagyobb illetéknövekedés 2010 óta.

Kimaradt?