Tavaly az első tizenegy hónapban nőtt a kiskereskedelmi forgalom


-A A+

Tavaly az első tizenegy hónapban 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához mérten - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptári hatással kiigazítva a növekedés 6 százalékos volt. A nyers adatok szerint a nem élelmiszerek értékesítése 6,4 százalékkal bővült, az élelmiszerekből, italokból és dohánytermékekből 6,3 százalékkal többet adtak el, az üzemanyagok értékesítése 3,3 százalékkal emelkedett.

Novemberben a kiskereskedelmi forgalom  7,2 százalékkal nőtt éves összevetésben, októberhez képest 2,5 százalék volt az emelkedés. 2017-ben egész évben még 10 százalékkal, 2016-ban 13 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene.

A belföldi fogyasztást legjobban tükröző mutató októberben az elmúlt öt év minimumára csökkent. Gazdasági elemzők a fogyasztás növekedési ütemének további lassulására számítanak az idén, mivel a gazdasági növekedés is várhatóan lassulni fog és becslésük szerint a lakosság is óvatosabban költekezik.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X