Hogyan osztoznak meg a helyi és a megyei önkormányzatok a személyi jövedelemadón?

Jövő évben várhatóan teljes mértékben helyben marad az önkormányzatok legnagyobb bevételi forrását jelentő személyi jövedelemadó – mondta Sepsiszentgyörgy polgármestere. Antal Árpád ugyanakkor rámutatott, az viszont még kérdéses, hogy a tíz százalékos adó összegén milyen mértékben osztoznak a települési önkormányzatok és a megyei tanácsok.

Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, a hazai önkormányzatok képviseleti szervezetei abban állapodtak meg a kormánnyal, hogy a személyi jövedelemadó száz százalékban helyben marad.  Jelenleg arról egyeztetnek, hogy ez az összeg 50 és 60 százalék között milyen arányban gazdagítja a települések kasszáját, illetve mennyi kerül a megyei tanácsokhoz.

A Romániai Municípiumok Szövetsége azt szeretné, hogy a személyi jövedelemadó 60 százaléka a településeknek maradna, és 40 százalék kerülne a megyei tanácsokhoz. Antal Árpád rámutatott, hogy a néhány százalék különbség is több millió lejt jelent, ezért nem mindegy, hogy mennyit kapnak a települések. Például a sepsiszentgyörgyiek jövő évben várhatóan 100 millió lejnyi jövedelemadót fizetnek be, így ha a város önkormányzata ennek nem a 60 százalékát, hanem 55 százalékát kapja, akkor 5 millió lejjel lesz kevesebb a bevétele – érzékeltette a polgármester.   

Antal Árpád rámutatott, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Pártnak (PSD) van a legtöbb megyei tanácselnöke, miközben a nagyvárosok polgármestereinek többsége ellenzéki vagy olyan szociáldemokrata, aki konfliktusban áll a pártja vezetésével, ezért a jövedelemadó szétosztásában a települések és megyei tanácsok között várhatóan megjelennek a politikai szempontok is.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint két elvi álláspont kellene hogy megjelenjen a jövedelemadó szétosztásában. Egyrészt a legfontosabb, hogy a pénz ott maradjon, ahol megtermelik. Másrészt fontos, hogy a szolidaritás elve alapján kiegyensúlyozottan kapjanak pénzt a szegényebb települések, ám az nem megengedhető az elöljáró szerint, hogy szegényebbeknek nagyobb legyen a bevételük, mint a gazdagabbaknak, amelyek megtermelik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?