Közeledett a magyar autópálya a román határhoz – Cseke Attila szerint bezzeg!

Elkészült az M35-ös autópálya teljes hossza Berettyóújfaluig, illetve az M4-es autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki (magyar-román) közötti szakaszának első üteme. 2020-ra az országhatárig ér az M4-es nyomvonala – hangzott el a sztrádakaszok csütörtöki átadásán.

Az autópálya-avatón részt vett és felszólalt Cseke Attila Bihar megyei szenátor is. „Egy lépéssel közelebb állunk ma ahhoz, hogy megépüljön a Magyarország és Románia úthálózatait összekötő gyorsforgalmi kapcsolat. Az autópálya-hálózat bővítése mindig prioritás volt az RMDSZ számára, hiszen hatalmas a hiány ezen a területen. A schengeni csatlakozást megelőző időszak egy jó alkalom arra, hogy a román hatóságok is pótolják mulasztásukat ezen a területen” – mondta a politikus Berettyóújfalu határában.

A szenátor kiemelte: az új út közösségeket kapcsol össze, hiszen összeköti az országhatár által elválasztott erdélyi magyarokat az anyaországgal, és közelebb hozza Romániát Közép- és Nyugat-Európához. Rámutatott, a csütörtökön átadott szakasz mellett a tervek szerint 2020 elejéig elkészül egy újabb, Magyarország felől az országhatárig húzódó rész is. A szenátor elmondta, a román hatóságoknak igyekezniük kell, hogy a romániai oldalon is megépítsék a két ország forgalmi hálózatait összekötő utat. 

A csütörtökön átadott útszakaszok 18,7 km, illetve 2,95 km hosszúak. Berettyóújfaluig jelenleg átlagosan 12 ezer jármű halad el naponta, az átadást követően a 47-es úton várhatóan a napi forgalom 7-8 ezerre csökken. A kivitelezők ugyanakkor rámutattak: az új útszakasz azért is fontos, mert mérséklődnek a környezeti ártalmak, a zaj- és légszennyezés, illetve részben tehermentesülnek a környező, a román határ fele vezető utak, míg a közlekedés színvonala és biztonsága növekedik.

Az átadáson jelen volt és beszédet mondott Palkovics László, magyar innovációs és technológiai miniszter, Vitányi István, Hajdú-Bihar megye országgyűlési képviselője, illetve Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?