Drága lesz jövőtől a parkolás Kolozsvár központjában

Jelentősen növelték 2019. január 1-jétől a parkolási díj összegét Kolozsvár központjában - erről a városi tanács szerdán hozott döntést.

A testület a belvárosi közlekedés csökkentését célozza döntésével, így a városnegyedekben nem nő a parkolási díj, illetve a magánszemélyeknek sem kell jelentősen többet fizetniük a parkolóbérletre. A belvárosban kizárólag az ott lakók válthatnak parkolási bérletet, amely havonta 25 lejbe kerül. Ellenben borsos árat kell fizetnie annak, aki két óránál hosszabb ideig szeretne a belváros 1-es számú övezetében parkolni.

Az 1-es számú övezethez a Bethlen (Baba Novac), a Bolyai, a Színház (E. de Martonne), az Emil Isac, a Deák Ferenc (Eroilor), a Király (I.C. Brătianu), a Szentegyház (Iuliu Maniu), a Farkas (M. Kogălniceanu), a Báthory (O. Petrovici), a Fő tér (ideértve a Szent Mihály-templom melletti parkolót), a Rózsa (Samuil Micu), a St. O. Iosif, a Minorita (H. Oberth), az Egyetem (Universității), a Szentlélek (V. Fulicea), a Bástya (Daicoviciu), a Kinizsi Pál (Paul Chinezu), a V. Alecsandri, a Brassai, a Dávid Ferenc, a Kornis (Émile Zola), a Gaál Gábor, a Szappany (Tipografiei), a Cotită, a Sindicatelor, a Víz utca (F.D. Roosevelt), a Victor Babeş (Trefort), a Tanítók Háza (Aleea Învăţătorului), a Széchenyi téri (P-ţa Mihai Viteazu) sorompós parkoló, az Apáczai Csere János (Argeş), a Hunyadi tér (P-ţa Ştefan cel Mare), a Mikó utca (Clinicilor), a Bocskai tér (P-ţa Avram Iancu) utca és a polgármesteri hivatal parkolója tartozik.

Idén itt fél óra parkolásért 2 lejt kellett fizetni, jövőre ez az összeg 3,5 lejre emelkedik. Aki 2 óránál hosszabb ideig szeretne itt parkolni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: míg idén 2 óra itt-tartózkodás 10 lejbe került, jövőre már akkor is 10,5 lejt kell kifizetni, ha a parkolás meghaladja a 60 percet, 90 perc 14 lejbe kerül, ezen túl a kifizetendő összeg félóránként 7 lejjel nő. Így, ha valaki 24 órán keresztül kíván a belvárosban parkolni, annak 322 lejt kell kifizetnie.

A városközpontban, a 2-es számú övezetben egy havi parkolóbérlet duplázódik, a magánszemélyeknek az idei 50 lej helyett 100 lejt, a cégeknek 70 lej helyett 140 lejt kell fizetni. A parkolási óradíj változatlan marad: 1 óra 2 lejbe, 2 óra 5 lejbe, illetve 4 óra 10 lejbe kerül jövőre is.

A parkolásért parkolóautomatáknál, kaparós parkolókártyával, SMS-ben, bankkártyával, bérlettel, és feltöltőkártyával lehet fizetni, kivételt a sorompós parkolók képeznek, itt a parkolási díj csak a területükön levő automatáknál kifizethető. A negyedbeli parkolóházakban az éves bérlet továbbra is 110 lej marad a magánszemélyeknek, céges autók esetében már 840 lejt kell kifizetni.

A teljes lista itt érhető el. 

Kapcsolódók

Kimaradt?